Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 Gondolatait használva formált mondatokat egy gerincvelő-sérülés miatt lebénult ember21:05 A Kriegsmarine egyik sikere: a Pinguin és a norvég bálnavadász-flotta20:53 Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen20:45 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"18:18 Tájékoztatták a fideszes polgármestert, hogy egy szarvasi lakos elszabadulna a cigányoktól, ha tudna17:47 Házkutatást tartottak az ukrán alkotmánybíróság leváltott elnökénél17:33 A hétvégén is borúsabb idő várható17:01 A Mazsihisz vezetése az anyaállam nagykövetével szurkolt a "megtámadott Izraelnek" a Jeruzsálem parkban16:36 Most, hogy oltakozni lehet, kimondták, hogy a PCR-teszt nem is nyújt olyan nagy bizonyosságot16:24 Meglehetősen afgánosra sikeredett a tűzszünet első napja16:10 Putyin barbár bűncselekménynek nevezte a kazanyi iskolai lövöldözést
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mianmar: az etnikai lázadók rendőröket, a katonák tüntetőket gyilkoltak - a rögtönítélő bíráskodás is megkezdődött

/Bővített hír./
Mianmari etnikai lázadók megtámadtak szombaton egy rendőrőrsöt, és megöltek legkevesebb tíz rendőrt, előzőleg egy Rangun közeli városban a hadsereg szemtanúk szerint több tucat tüntetőt lőtt agyon, egy rögtönítélő bíróság pedig halálra ítélt 19 embert egy katonatiszt segédjének megkínzásáért és meggyilkolásáért a helyi média jelentése szerint.
Mianmarban a hadsereg február 1-jén erőszakos hatalomátvételt hajtott végre, rendkívüli állapotot vezetett be, és kíméletlenül elfojtja a vele szembeni társadalmi lázadást, már több mint 600 civilt öltek meg katonák, köztük legkevesebb 48 gyereket.
Közben az ország etnikai kisebbségeinek fegyveres lázadói is kegyetlen küzdelmet folytatnak a hadsereg vezette hatalom ellen, immár gyakran szövetségben, feltüzelve a biztonsági erőknek a civilek elleni kegyetlensége miatt.
Egy etnikai lázadószövetség az ország keleti részén lévő San államban támadott meg szombat hajnalban egy rendőrőrsöt, és ölt meg rendőröket - jelentette a Shan News című hírportál. A katonai junta szóvivője egyelőre nem reagált hírügynökségeknek az esettel kapcsoltban feltett kérdéseire.
A Szabad Ázsia Rádió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a Ranguntól hatvan kilométerrel északkeletre található Bago városban katonák lelőttek a junta ellen tiltakozó tüntetőket. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint az összecsapásokban 82 embert öltek meg. A korábbi hírek hatvan halottról számoltak be.
A Myanmar Now hírportál egy szemtanút idézett, aki azt mondta: látta, amint több tucatnyi holttestet visznek be egy pagodába, amely a hadsereg helyi bázisa. A média jelentése szerint ezt több órányi tűzpárbaj előzte meg a városban. A megmozdulás egyik szervezője népirtásnak nevezte a történteket. Szerinte a hadsereg mindenkire lőtt, aki élt és mozgott. Bago több lakója elhagyta a várost, és a közeli falvakban keresett menedéket.
A hadsereg tévéadója (MRTV) arról számolt be, hogy egy statáriális bíróság halálra ítélt 19 embert. Valószínűleg ezek az első halálos ítéletek a katonai hatalomátvétel óta Mianmarban. Az elítéltek közül csak ketten vannak őrizetben, a többiek szökésben. A Human Rights Watch nemzektözi jogvédő szervezet egyik szakértője bírálta az ítéleteket.
Közben a hatalomból elűzött polgári vezetők egy csoportja - többségük titkos helyen tartózkodva - bejelentette, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak, és ebbe bevonják az ország etnikai kisebbségi vezetőit, online megbeszéléseket folytatva egymással a hadsereggel szembeni közös ellenállásról. A fejleményről a Reuters hírügynökség tett említést, egyelőre további részletek nélkül.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready