Oroszországban sokkal többen haltak meg koronavírusban, mint amennyit a hivatalos statisztikákban elismernek, állítja a The New York Times helyszíni riportjában. A lap számításai szerint a hivatalos adatakkal szemben, amelyek eddig összesen 102 ezer áldozatról szólnak, csak tavaly több mint 300 ezres többlethalálozás volt az országban. A cikk nem állítja, hogy valamennyi eset a koronavírussal áll összefüggésben, de a lap szerint az nem igaz, amit az orosz vezetés állít, hogy jobban kezelték volna a járványt, mint az Egyesült Államok vagy Európa többi része.
A The New York Times statisztikája szerint Oroszországban 28 százalékkal haltak meg többen tavaly, mint korábban. Ezzel szemben szerintük az Egyesült Államokban 17 százalékkal, Franciaországban 12 százalékkal, Magyarországon 7 százalékkal haltak meg többen tavaly, mint a korábbi években átlagosan. A cikk szerzője Szamarában, Oroszország hatodik legnépesebb városában járt, amely egy viszonylag jó helyzetű régióban található. Mégis 10 596-cel többen haltak meg itt tavaly, mint 2019-ben, ami 25 százalékos ugrást jelent. A régió mégis csak 606 hivatalos koronavírusos halálesetet jelentett 2019-ben.
A cikk emlékeztet, hogy orosz tudósok kifejlesztették a Szputnyik V vakcinát, amelyet széles körben az egyik legjobbnak tartanak, de az oltást az orosz vezetés inkább geopolitikai célokra, semmint saját lakosságának immunizálására használja.
(hvg.hu)