Megromlott egészségi állapotára hivatkozva kedden lemondott Rudolf Anschober zöldpárti osztrák egészségügyi miniszter.
"Az országnak olyan egészségügyi miniszterre van szüksége, aki fitt és ereje teljében tudja ezt a nem mindennapi munkát végezni, és az nem én vagyok" - mondta Anschober.
A hatvanéves tárcavezetőt egy hónappal ezelőtt már kezelték keringési zavarokkal kórházban, akkor úgy tűnt, felgyógyult, de a múlt héten újra kórházba került, mert összeomlott a vérkeringése. Az orvosaival történt konzultáció után döntött úgy, hogy lemond.
A koronavírus-világjárvány "nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam az elmúlt 14 hónapban" - magyarázta lemondását a miniszter.
"Túlterhelt és kimerült vagyok, a szervezetem másodszori figyelmeztető jelzését már muszáj volt komolyan vennem" - tette hozzá.
Anschober köszönetet mondott elsősorban az élettársának, hogy kitartott mellette, a kollégáinak a megfeszített közös munkáért, és Werner Kogler zöldpárti alkancellárnak, aki az új miniszter kinevezéséig átveszi az egészségügyi miniszteri teendőket.
Sebastian Kurz kancellár a sajtóhoz eljuttatott közleményében kiemelte Rudolf Anschober felelősségteljes munkáját, megköszönte elkötelezettségét, és gyors gyógyulást kívánt a miniszternek.
Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a Twitter közösségi portálon köszönte meg a tárcavezető fáradhatatlan munkáját, egészséget és minden jót kívánt jövőbeni tervei megvalósításához.
Werner Kogler alkancellár még kedd délután bemutatta a sajtó képviselőinek az egészségügyi tárca leendő miniszterét, Wolfgang Mückstein gyakorló háziorvost, akit a köztársasági elnök hétfőn iktat majd hivatalába.
(MTI)