Jordánia állambiztonsági törvényszéke előtt kell felelniük tetteikért a II. Abdalláh király elleni összeesküvőknek - közölte szerdán a jordániai állami televízió.
A bíróság mellé rendelt ügyész a nap folyamán megkezdte a nyomozást.
A jordániai hatóságok április 3-án jelentették be, hogy biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek több befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját. Azóta mintegy húsz gyanúsítottat fogtak el az ügyben.
II. Abdalláh féltestvérét, Hamza herceget házi őrizetbe vették. A jordániai kormány tájékoztatása szerint a volt trónörököst azonban nem állítják bíróság elé. "Hamza herceg ügyét a királyi családon belül rendezték" - jelentette ki Biser Haszavni jordániai miniszterelnök hétfőn a parlamentben mondott beszédében egy résztevő beszámolója szerint. A kormányfő állítólag tagadta, hogy puccskísérlet történt volna.
A jordániai kormány állítása szerint a vezetés meggyengítését célzó összeesküvést számoltak fel, amelyhez köze volt Hamzának is: ő és cinkosai "külföldi kapcsolatok" segítségével akarták gyengíteni a királyság stabilitását és biztonságát.
Hamza később közleményt adott ki, amelyben hűségéről biztosította az uralkodót, két napra rá pedig II. Abdaláh közölte, hogy rendeződött a válság, csírájában elfojtották a lázadást. Azt mondta, hogy Hamza és családja a palotájában van, a védelme alatt.
II. Abdalláh 1999-ben lépett trónra apja, Husszein halálát követően. Apja kívánságának megfelelően Hamzát tette meg trónörökösnek, de 2004-ben felülbírálta döntését és saját fiát tette meg örökösnek.
(MTI)