Vizsgálatot követel a Black Lives Matter nevű radikális baloldali néger mozgalom New York-i vezetője, Hawk Newsome a szervezetet működtető alapítvány (Global Network Foundation, BLMGN) társalapítója, Patrisse Khan-Cullors ingatlanvásárlásai ügyében.
Zoom
A New York Post című lap még szombaton hozta nyilvánosságra, hogy a 37 éves, "afroamerikai" Patrisse Khan-Cullors összesen 3.2 millió dollárért vásárolt luxusingatlanokat, köztük 1.4 millióért Los Angeles közelében egy luxusvillát, a csaknem kizárólag fehérek lakta elitnegyedben. A társalapító azonnal a bírálatok kereszttüzébe került az "afroamerikai közösségen" belül is.
Szerdán egymás után szólaltak meg a BLM-mozgalom vezető személyiségei. A Breitbart News Hawk Newsome-ot idézte. A The Daily Caller konzervatív portál pedig arról számolt be, hogy a magát "képzett marxistának" valló BLM-társalapító a felháborodás nyomán azonnal beszüntette tanácsadó cégének tevékenységét. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a Black Lives Matter tavaly 90 millió dollár adományt vett fel, és nem világos, hogy a szervezet fizeti-e Patrisse Khan-Cullorst, mivel átláthatatlanok a pénzügyei, és senki sem tudja, hogyan szerzett ennyi pénzt.
Zoom
Halmozottan hátrányos: Khan-Cullors és a "férje" (vagy "felesége"), a torontói BLM alapítója, Janaya Khan. Két irányból ömlik a pénz (fotó: Justin Aranha/Toronto Life)
Patrisse Khan-Cullorst képmutatással is vádolják. Hawk Newsome például szemére vetette, hogy Patrisse Khan-Cullors, aki szocialistának vallja magát, miként engedhet meg magának ilyen luxusvásárlást, ráadásul olyan negyedben, amelyben többségében fehérek laknak. Hawk Newsome szerint az eset hiteltelenné teszi a mozgalmat.
Zoom
Kettő az egyben: BLM-ordítozás a buzifelvonulás keretén belül Torontóban (fotó: Toronto Life)
Maga Patrisse Khan-Cullors internetes fiókjába írt bejegyzésében alapvetően nem tagadta a róla szóló, vásárlással kapcsolatos állításokat. A BLMGNF ugyanakkor megvédte a társalapítót. A TheGrio című, négerekkel foglalkozó hírportál arra emlékeztetett, hogy Khan-Cullors ennek a szervezetnek az ügyvezető igazgatója, munkáját önkéntesként látja el, vagyis nem kap érte sem fizetést, sem egyéb juttatást, és a szervezet 2013-as megalakulása óta összesen 120 ezer dollárt kapott olyan feladatokért, amelyek szóvivőként és a politikai oktatási munkában való részvételért illették meg őt - olvasható a közleményben, amely hozzáteszi: Patrisse Khan-Cullors 2019 után nem kapott semmiféle javadalmazást.
A BLMGNF szerint az igazgatót ért vádak azoktól a "jobboldali erőktől származnak", amelyek el akarják érni, hogy csökkenjen a mozgalom támogatottsága és befolyása.
(MTI nyomán)