Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák19:02 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"18:18 Tájékoztatták a fideszes polgármestert, hogy egy szarvasi lakos elszabadulna a cigányoktól, ha tudna17:47 Házkutatást tartottak az ukrán alkotmánybíróság leváltott elnökénél17:33 A hétvégén is borúsabb idő várható17:01 A Mazsihisz vezetése az anyaállam nagykövetével szurkolt a "megtámadott Izraelnek" a Jeruzsálem parkban16:36 Most, hogy oltakozni lehet, kimondták, hogy a PCR-teszt nem is nyújt olyan nagy bizonyosságot16:24 Meglehetősen afgánosra sikeredett a tűzszünet első napja16:10 Putyin barbár bűncselekménynek nevezte a kazanyi iskolai lövöldözést15:54 Árokba csúszott és felborult egy kamion az M0-áson Gyálnál15:40 Maszk nélküli kísérleti előadásokat szerveznek a beoltottak számára Erdélyben és Romániában15:18 Meghitt pillanatokat zavartak meg a rendőrök a dabasi kapitányság előtt15:00 Lantos János a Hitgyüli-vezérnek: "miért nem alapít egy zsidó szektát?"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Hamenei: a bécsi javaslatok figyelemre sem méltók

A bécsi tárgyalásokon tett javaslatok jobbára arrogánsak, megalázók és figyelemre sem méltók - jelentette ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a múlt héten Bécsben megkezdődött, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetésekről.
Szerda esti beszédében Ali Hamenei ajatollah ismét bírálta Washingtont, valamint óva intett a tárgyalások elhúzódásától, amely szerinte csak árt az országnak. Hozzátette: a feleknek eleget kell tenniük Teherán követeléseinek, amennyiben azt akarják, hogy Irán is teljesítse a vállalásait.
Nem sokkal Hamenei beszéde előtt a tárgyalásokon részt vevő Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság közös közleményt adott ki, amelyben mélységesen aggasztónak nevezték Teherán urándúsítását, rámutatva arra, hogy az ilyen tevékenység az atomfegyverek kifejlesztésének egyik fontos része.
Csütörtökön Haszan Róháni iráni elnök megalapozatlannak nevezte a nyugati aggodalmakat, és kijelentette, hogy szó sincs arról, hogy Irán a nagyobb sűrűségű urán előállításával "egy csapásra" fegyverekben is alkalmazható hasadóanyaghoz jutna. Róháni egy televíziós beszédben azt állította: ha akarnák, akár 90 százalékos tisztaságúra is tudnák dúsítani az uránt, de - mint leszögezte - Teheránnak nem célja, hogy atombombához jusson.
"Nukleáris tevékenységünk békés célú, nem törekszünk atombomba előállítására" - nyomatékosította az iráni elnök.
Bécsben a múlt héten kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a hathatalmi megállapodásból, és visszaállította a síita állam elleni szankciókat, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat. Az iráni vezetés többször kijelentette: csak a síita állam ellen hozott szankciók feloldását követően hajlandó visszatérni az atomalkuban vállaltakhoz.
Nem sokkal a bécsi tárgyalások megkezdését követően nagy erejű robbanást jelentettek az iráni Natanz város közelében lévő urándúsítóból, a kibertámadás miatt bekövetkezett szabotázsért Teherán Izraelt tette felelőssé, valamint bejelentette, hogy a válaszul az eddigi legmagasabb szintre fogja dúsítani az uránt, továbbá ezer korszerűbb centrifugát helyez üzembe. A fennálló feszültségek közepette csütörtökön megkezdődött Bécsben az atomalku felélesztéséről szóló tárgyalások újabb fordulója. Két szakértői szintű csoport folytatta az egyeztetéseket, az egyik a Washington által feloldható szankciókkal, a másik pedig Irán nukleáris kötelezettségvállalásaival foglalkozik. Vang Csün kínai ENSZ-nagykövet az egyeztetéseket követően újságíróknak azt mondta, hogy az utóbbi csoport munkája sokkal jobban halad a szankciókkal foglalkozó csoporténál.
Az iráni külügyminisztérium szerint tárgyalói megvédték Teherán álláspontját, és csalódottságukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az európai hatalmak nem reagáltak érdemben a natanzi urándúsítóval szemben támadással kapcsolatban. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azzal vádolta Joe Biden amerikai elnök kormányzatát, hogy elődje, Donald Trump maximális nyomásgyakorlásának politikáját követi.
Egy meg nem nevezett nyugati diplomata a Reuters hírügynökség jelentése szerint azt mondta: bár a cél, hogy előrelépést érjenek el, nem lehet figyelmen kívül hagyni az atomalku legutóbbi megsértését Irán részéről.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready