Kabinetje átalakítását jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteken, nem sokkal azt követően, hogy pártja az ország két legnagyobb városának időközi polgármester-választásán vereséget szenvedett. Mun új miniszterelnököt és hat új minisztert nevez ki.
A bejelentés szerint Csung Szje Kjun miniszterelnököt a 2017 és 2019 közt belügyminiszteri tisztséget ellátó Kim Bo Kjum váltja. Az elnöki kabinetiroda vezetője újságíróknak azt mondta, az új miniszterelnöknek kulcsszerepe lehet a politikai viszály rendezésében, valamint a koronavírus-járvány elleni harcban.
Új tisztségviselő került egyebek közt a szárazföldi szállítás, infrastrukturális és közlekedési tárca élére is, a most lemondott Csang Hüm Pjon vezette minisztérium több munkatársát ugyanis azzal gyanúsítják, hogy belső értesüléseket felhasználva szereztek előnyt több városfejlesztési beruházásban. A botrány növelte a 2020 eleje óta mintegy 28 százalékkal nőtt ingatlanárak miatti felháborodást.
Személycserét jelentettek emellett az ipari tárca élén is, az új miniszter, Mun Szung Vok feladata elsősorban a munkahelyteremtés és a nagyvállalati beruházások növelése lesz.
A jelölteket a parlamentnek jóvá kell hagynia, ám a végső döntés az elnök kezében van.
Dél-Koreában 2022 márciusában elnökválasztásokat tartanak. Elemzők szerint Mun Dzse In pártja, a kormányzó liberális Demokrata Párt (DP) veresége az újra indulni szándékozó Mun Dzse In esélyeit is gyengítheti.
Az elmúlt hónapokban az államfőnek és kormánypártjának csökkent a népszerűségea növekvő ingatlanárak és a köztisztviselők ingatlanspekulációjával kapcsolatos vádak miatt.
(MTI)