Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ez is elég fertőző: Navalnij-lázban ég a világ

Sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus megfelelő orvosi ellátásról - mondta a német külügyminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.
Heiko Maas a Bild című lap hétfői számához készített összeállításban - az előzetesen ismertetett részletek szerint - kiemelte, hogy a német kormányban nagy aggodalommal tapasztalják, hogy Alekszej Navalnij állapota egyre romlik, és úgy vélik, haladéktalanul biztosítani kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz fűződő joga érvényesülését.
A Bild szerint a német kormány követelését a berlini orosz nagykövettel is ismertették, még pénteken. Heiko Maas a lapnak elmondta, hogy az üggyel az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán is foglalkoznak.
Ugyancsak vasárnap a francia diplomácia vezetője is jelezte, hogy az EU pontosan követi a korrupcióellenes küzdelméről ismert orosz politikus állapotának alakulását. Jean-Yves Le Drian kiemelte, hogy a Kreml újabb EU-s büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem sikerül megóvni Alekszej Navalnij egészségét. Mint mondta, a Navalnij-ügyben eddig elrendelt EU-s szankciók csomagja jelentékeny méretű, de lehet nagyobb is.
Szintén vasárnap Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy a moszkvai vezetésnek "következményekkel" kell számolnia, ha Alekszej Navalnij meghal. Az orosz kormány felelőssége, hogy mi történik az ellenzéki politikussal a börtönben - nyilatkozott Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint. Az Alekszej Navalnij halálának esetére tervezett lépésekről elmondta, hogy számos lehetőséget mérlegelnek.
Orosz nagykövet: nem hagyják, hogy Navalnij meghaljon a börtönben
Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghaljon a börtönben. Andrej Kelin a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette azt is, hogy nincs háborús helyzet az orosz-ukrán határon.
A londoni orosz nagykövet azonban a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában azt mondta: Navalnij kórházi ellátásban részesül nem messze attól a helytől, ahol büntetését tölti. Kelin hozzátette: tudomása szerint az ellenzéki politikus nem emelt panaszt kezelésének körülményei miatt.
"Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy (Navalnij) megkapja a szükséges orvosi ellátást" - fogalmazott a diplomata.
Arra a riporteri kérdésre, hogy az orosz hatóságok hagynák-e Navalnijt meghalni börtönében, Kelin úgy válaszolt: Oroszország "természetesen soha nem engedné", hogy ez megtörténjen.
Hozzátette ugyanakkor, hogy Alekszej Navalnij "huligán módjára viselkedik, igyekszik minden létező előírást megszegni, és célja mindezzel az, hogy magára vonja a figyelmet".
A nagykövet szerint Navalnijt rendszeresen látogatják civil szervezetek képviselői.
Nincs háborús helyzet
Az Ukrajna környéki legutóbbi orosz haderő-összevonások célját firtató kérdésre a londoni orosz nagykövet a vasárnapi BBC-műsorban azt mondta, hogy hadgyakorlatokról van szó, ahogy azt az orosz védelmi minisztérium is jelezte, és ezek a hadgyakorlatok "nem tartanak örökké".
Andrej Kelin kijelentette: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Putyin elnök szóvivője is többször hangoztatta, "és én is megerősíthetem", hogy Oroszországnak semmiféle agressziós szándéka nincs, és egyetlen országra, így Ukrajnára sem jelent fenyegetést.
A nagykövet hozzátette: Moszkva teljes mértékben elkötelezett a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről kötött minszki megállapodás betartása, a konfliktus tárgyalásos rendezése mellett.
Kelin szerint ha az ukrán hadsereg "vérfürdőhöz" vezető akciót hajtana végre a kelet-ukrajnai orosz lakosság körében, arra Oroszországnak reagálnia kellene.
A nagykövet ugyanakkor határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán határon háborúhoz közeli helyzet alakult-e ki.
A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap kormányforrásokat idéző beszámolója szerint a brit királyi haditengerészet két hajója - egy légvédelmi rakétákkal felszerelt romboló és egy tengeralattjárók elleni hadviselésre alkalmas fregatt - májusban a Fekete-tengerre hajózik a Kijevvel vállalt brit szolidaritás jeleként.
A brit haditengerészet a Fekete-tengerre látogat
A lapnak nyilatkozó védelmi minisztériumi illetékesek közölték: a brit haditengerészet annak ellenére is a Fekete-tengerre küldi a két hajót, hogy amerikai hadihajók a korábbi tervekkel ellentétben - Joe Biden elnök döntése alapján - mégsem jelennek meg a térségben, elkerülendő a feszült helyzet további eszkalációját.
Alekszej Navalnijt februárban két és fél év szabadságvesztésre ítélték egy korábbi - az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által kifogásolt - börtönbüntetés felfüggesztési feltételeinek megsértése miatt. Az antikorrupciós aktivista március végén éhségsztrájkba lépett, arra hivatkozva, hogy nem kap megfelelő orvosi ellátást. Büntetés-végrehajtási illetékesek szerint állapota kielégítő, egy orvosa szerint viszont napokon belül meghalhat.
Tüntetést hirdettek
Tüntetést hirdettek meg szerdára az orosz nagyvárosokban a pokrovi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei.
A felhívást vasárnap tette közzé a politikus YouTube-csatornáján Ivan Zsdanov, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója és Leonyid Vokov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista. Az elítélt politikus hívei korábban azt ígérték, hogy akkor hirdetnek meg tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten.
Zsdanov és Volkov most azt mondta, hogy nem fog erre várni, mert "várni és halogatni többé nem lehet", az "extrém helyzet extrém megoldásokat követel meg". A szervezők azzal vádolták meg az orosz hatóságokat, hogy "megölik" Navalnijt.
A politikus szabadon bocsátását követelő oldalra vasárnapig csaknem 460 ezren jelentkeztek fel. Az FBK csütörtökön közölte, hogy közülük mintegy 400 ezer ember elektronikus postacíme nyilvánosságra került.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready