A Biden-adminisztráció támogatja a Washington DC-t szövetségi állammá, és ezzel az Egyesült Államok 51. tagállamává nyilvánító törvényjavaslatot - derül ki a Forbes magazin helyi idő szerint kedden este közzétett híréből.
A DC Vote nevű, a javaslatot támogató csoport a hír nyomán kiemelte, hogy a Fehér Ház az ügyben kiadott közleménye az első, amelyben amerikai kormányzat valaha is hivatalosan támogatásáról biztosítja a kezdeményezést. A csoport részéről úgy vélték, ez azt jelenti, egyre nagyobb az egység a kérdésben a demokraták közt.
A törvényjavaslat - amelynek vitája most folyik a képviselőházban - Washington DC tagállammá nyilvánításával egyidejűleg a főváros múzeumi negyedében alakítaná ki az új szövetségi fővárost. Ez a Capitoliummal szemben lévő hosszúkás téren, az úgynevezett Mallon lenne, ahol nincsek helybéli lakosok, a térség ugyanis csakis múzeumoknak ad otthont.
A Fehér Ház költségvetési hivatala által kiadott közlemény nemcsak Joe Biden és kormánya "erőteljes támogatásáról" biztosítja Washington DC tagállamiságát, hanem megjegyzi azt is: Washington DC képviselet nélküli adózása, valamint az önigazgatás megtagadása sérti az Egyesült Államok talpköveinek számító demokratikus értékeket.
A tervezetet a demokrata párti többségű képviselőház várhatóan zökkenőmentesen elfogadja, ám a szenátusban kemény csatákra lehet számítani. Jóllehet mindkét testület demokrata többségű, az utóbbiban a demokrata párti politikusok csak kis többséggel rendelkeznek, és a demokrata párti szenátorok sem támogatják egyhangúlag a szövetségi főváros tagállammá nyilvánítását. A republikánusok - akik a magazin megjegyzése szerint inkább a gyéren lakott, többnyire republikánus jelöltekre szavazó államoknak támogatnák (aki nem értené az MTI-nyelvet, arra gondolnak, hogy a csekély lakosságú, vidékies államoknak köszönhetően felülreprezentáltak a republikánusok a szenátusban, eközben persze a képviselőházban a liberális nagyvárosok tömegeinek és mások mellett a négereknek a szavazatai erősítik a demokratákat - a szerk.) - ellenzik a szóban forgó javaslatot.
Egyes elemzők azt is felvetették, hogy a demokraták azért szorgalmazzák Washington DC tagállammá nyilvánítását, hogy ezzel is növeljék a szavazóbázisukat. A szövetségi fővárosban elsöprő többségben vannak a demokarta párti szavazók.
A tervezetet szintén ellenző Nancy Mace dél-karolinai republikánus képviselő úgy vélte, a főváros még önálló választókörzetnek sem minősülhetne. A Mace-t idéző Forbes magazin hozzátette: Wyoming és Vermont államoknak kevesebb lakosuk van, mint a 692 ezer lelket számláló Washington DC-nek, amely így csak alig marad el az átlagos, körülbelül 710 ezres választkörzetektől.
Steny Hoyer, a képviselőházi demokrata többség vezetője a múlt héten azt mondta, a javaslat várhatóan április 22-ig a képviselőház elé kerül. A javaslatot a szenátus elé Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője terjeszti, aki szintén támogatja az elképzelést. A Forbes emlékeztet arra, hogy 10 republikánus szenátor szavazatára lesz szükség ahhoz, hogy felülkeredjenek az obstrukción, de ez elég valószínűtlen.
A demokraták már korábban javasolták, hogy az állammá alakuló főváros neve Washington, Douglass Commonwealth legyen, az első amerikai elnök, George Washington és a Marylandben rabszolgasorban született, de később a rabszolgaság eltörlésének egyik élharcosává vált Frederick Douglass után. A városban egyébként 46 százalék az "afroamerikai" lakosok aránya, régebben többségben voltak a fekete amerikaiak.
Az Egyesült Államokban 1959-ben bővítették utoljára az Uniót. Akkor a kongresszus megszavazta, hogy Alaszka és Hawaii a 49-ik és az 50-ik tagállama legyen az országnak.
(MTI nyomán)