Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani

Az afgán hadsereg "bizonyosan összeomlik", ha nem kap valamilyen folytatódó támogatást az Egyesült Államoktól az amerikai haderő kivonása után - mondta a közel-keleti térségért felelős amerikai tábornok csütörtökön a kongresszusban. Frank McKenzie arról az aggodalmáról is beszélt, hogy az afgán kormány képes lesz-e megvédeni az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét.
Joe Biden elnök a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 11-ig, a Egyesült Államok elleni terrortámadás huszadik évfordulójáig kivonja a még Afganisztánban szolgáló 2500 katonáját, lezárva ezzel Amerika leghosszabbra nyúlt háborúját, amely éppen a 2001-es terrortámadás nyomán vette kezdetét.
A szenátus fegyveres erők bizottságának meghallgatásán beszélve Frank McKenzie, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) főparancsnoka azt mondta, tekintettel az amerikai haderő teljes kivonására, az az aggodalma, hogy az afgánok képesek lesznek-e megállni a helyüket, s vajon képesek lesznek-e karbantartani és bevetni a repülőgépeiket az Egyesült Államok segítsége és pénzügyi támogatása nélkül.
Később egy a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón McKenzie azt mondta, keresni fogják "valamilyen távkapcsolati módját" annak, hogy a kivonulás után is segíthessék az afgán biztonsági erőket a repülőgépeik bevethetőségének fenntartásában.
Szenátusi meghallgatásán McKenzie hangsúlyozta, kulcsfontosságú lesz az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének védelme, és súlyosan aggasztja őt, "hogy Afganisztán kormánya képes lesz-e erről gondoskodni, a kivonulásunk után".
A tábornok egy héten át részletezte a törvényhozóknak az amerikai hadseregre a kivonulással kapcsolatban váró komoly kihívásokat, s bár baljós képet festett a várható fenyegetésekről, gondosan kerülte, hogy bármilyen módon kétségbe vonja Biden elnök döntését.
Amerikai tisztségviselők korábban egyértelművé tették, hogy a hadsereg vezetői nem támogatták a teljes és feltétel nélküli afganisztáni kivonulást, amire Biden végül parancsot adott. A hadsereg vezetői egy a biztonsági feltételek függvényében végrehajtott fokozatos csapatcsökkentés mellett érveltek, azt állítva, hogy a határidőre történő csapatkivonás megszüntet minden, a tálib lázadókra helyezett nyomást és gyengíti az Egyesült Államok tárgyalási pozícióját a velük folytatott béketárgyalásokon.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready