Orosz diplomatákat utasított ki Litvánia, Lettország és Észtország, szolidaritásul Prága iránt - közölték pénteken a balti országok külügyminisztériumai.
Litvánia két, Lettország és Észtország pedig egy-egy orosz diplomatát küld haza.
Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint a kiutasított személyek diplomáciai fedéssel folytattak kémkedést. "Nem kell, hogy beépített orosz kémek legyenek az EU-ban. Cseh kollégáink rávilágítottak az ő példa nélküli tevékenységeikre" - mondta.
Csehország a múlt héten közölte, hogy a Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerző és lánya 2018-as nagy-britanniai megmérgezésével vádolt két orosz kém állt a lőszerraktárban bekövetkezett robbanások mögött a dél-morvaországi Vrbeticében 2014-ben. A robbanásokban két ember életét vesztette. Litvánia csütörtökön felszólította a NATO-tagállamokat, hogy biztosítsák szolidaritásukról Csehországot, amely az orosz nagykövetség 18 alkalmazottját utasította ki a hétvégén, és csütörtökön további orosz diplomatákat utasított ki.
Varsó arányos választ ígért Moszkvának diplomatái kiutasítása miatt - pedig ők kezdték
Arányos választ helyezett kilátásba Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes, miután Oroszország pénteken diplomáciai jegyzékben hivatalosan is megerősítette öt lengyel diplomata kiutasítását.
Szynkowski vel Sek sajtóértekezletén közölte: az orosz külügyminisztériumba pénteken bekéretett moszkvai lengyel nagykövet átvette a diplomaták kiutasításáról szóló jegyzéket. "A lépésre számítottunk, hiszen az orosz külügy ezt már korábban jelezte honlapján" - utalt a diplomata a viszály múlt heti fejleményeire.
Moszkva döntését Varsó tudomásul veszi, és fenntartja magának az arányos válasz jogát - jelentette ki Szynkowski vel Sek. Úgy vélte: Oroszország lépései "ártalmasak, destabilizálják a térségbeli helyzetet". "Adott helyzetben nagyon korlátozottak a párbeszéd lehetőségei" - tette hozzá.
Varsó múlt csütörtökön minősítette nemkívánatos személynek a varsói orosz nagykövetség három munkatársát. A lépést azzal indokolta, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak. Moszkva ezt követően válaszlépésként kilátásba helyezte öt lengyel diplomata kiutasítását. A jegyzék pénteki átadása ezt a döntést tette hivatalossá.
A lengyel-orosz diplomáciai csörte kezdete időben egybeesett tíz orosz diplomata kiutasításával az Egyesült Államokból, amely lépésre reagálva Moszkva tíz amerikai diplomatát minősített nemkívánatos személynek.
A visegrádi csoport országai a hétfőn a lengyel soros elnökség által ismertetett közös külügyminiszteri nyilatkozatban szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal. A dokumentumot szerdán az országcsoport házelnökei is támogatták.
Csütörtökön Szlovákia bejelentette, hogy Csehországgal való szolidaritása jeléül szintén kiutasít három orosz diplomatát, amire az orosz külügyminisztérium válaszlépéseket helyezett kilátásba. Pénteken a három balti ország is bejelentette orosz diplomaták kiutasítását.
Orosz kémfőnök: hazugság, hogy orosz szolgálatoknak közük lenne a csehországi robbanáshoz
Hazugság, hogy az orosz különleges szolgálatoknak közük lett volna egy csehországi hadianyagraktárban hét évvel ezelőtt történt robbanáshoz, amely miatt orosz diplomatákat utasítottak ki az országból - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője pénteken Moszkvában.
"Csehország, amely külpolitikai ügyekben meglehetősen korlátozott szuverenitású ország, azzal tűnt ki, hogy az Oroszországgal fennálló viszony kiélezése és a konfrontáció mellett döntött, és bevallom, megkapta a magáét" - mondta Nariskin egy, az orosz fegyveres erők központi múzeumában rendezett kiállítás megnyitóján.
"Ráadásul (Csehország) teljesen nyomorúságos és alantas hazugsággal takarózott, amelyet talán, úgy mondhatnánk, a nem eléggé magas szellemi fejlettségű emberek számára találtak ki. Ez szomorú" - tette hozzá.
"A cseh hatóságok felelőtlen és provokatív magatartása fájdalmas csapást mért a tulajdon diplomáciai szolgálatukra" - hangzott korábban az orosz külügyminisztérium állásfoglalása.
A tárca tájékoztatása szerint a moszkvai cseh nagykövetség létszáma 16 diplomatával, az adminisztratív-műszaki személyzet négy tagjával és 91 helyi alkalmazottal csökken. A prágai orosz diplomáciai képviseletről a jövő hónap végéig 35 diplomata és 46 adminisztratív és műszaki alkalmazott távozik.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a két nagykövetség munkatársainak létszámát és kategóriáját paritásos alapra helyezik.
(MTI nyomán)