Bezár!
2021. május 12., szerda, Pongrác, Böngér, Dalma napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"18:36 Közel félmilliárd dollárt juttatott vissza Malajziának az Egyesült Államok
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Görögország meghosszabbítja a kötelező katonai szolgálat időtartamát

Görögország májustól meghosszabbítja a kötelező katonai szolgálat időtartamát a mostani kilencről tizenkét hónapra, hogy középtávon negyedével több sorkatonája legyen - közölte Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter az athéni Ta Nea című lapnak hétfőn adott interjújában.
A rendelkezés alól kivételt képeznek a határokon, így a török partvidék közelében fekvő görög szigeteken szolgálatra önként jelentkezők, akiknek az esetében a szolgálati idő továbbra is kilenc hónap. Panagiotopulosz hangsúlyozta, hogy ennek a kivételnek a célja több fiatalt csábítani a határokon állomásozó fontos egységekbe.
A védelmi tárca szerint az intézkedés hátterében Athénnak és Ankarának a földközi-tengeri gázmezők kiaknázása miatt kibontakozott viszálya áll, amely tavaly több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem egy katonai konfliktusba sodródtak.
Az aktív szolgálatot teljesítő sorkötelesek és hivatásos katonák számát az új szabályozással a mostani 100 ezerről 133 ezerre lehetne növelni a helyi sajtónak nyilatkozó szakértők szerint.
A görög hadsereg utánpótlására nézve nagy gondot jelent az alacsony születési ráta, amely jelenleg 1,3 százalékon van. Amennyiben ez a trend fennmarad, a görög lakosság száma a mostani csaknem 11 millióról az évtized végéig 10 millió alá csökkenhet, ezzel párhuzamosan pedig a bevonható sorkötelesek száma is apad.
A katonai szolgálat időtartamának kiterjesztése korántsem az egyedüli katonai intézkedés, amelyet Athén tesz a növekvő földközi-tengeri feszültségek közepette. Görögország az év elején 18 Rafale típusú harci repülőgépet rendelt Franciaországtól 2,3 milliárd euró (mintegy 821 milliárd forint) értékben, illetve francia gyártmányú fregattok beszerzését is tervezi.
Görögország még a súlyos gazdasági válság (2010-2018) idején is fenntartotta magas védelmi kiadásait. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök tavaly márciusban berlini látogatása során mindezt azzal indokolta, hogy hazája szomszédja "Törökország, és nem Dánia".
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready