Nyilvánosan kért bocsánatot vasárnap az iráni külügyminiszter a külpolitika intézéséről tett bíráló kijelentéseiért.
Mohammad Dzsavád Zaríf azt írta az Instagram közösségi oldalon, hogy "mindenkitől bocsánatot szeretne kérni". Zaríf az egyik legismertebb kormánytag, és már 2013-tól betölti ezt a tisztséget. Mint írta, sajnálja, hogy egy belső használatra szánt interjúban panaszkodott arra, hogy az iráni Forradalmi Gárda, a fegyveres erők egyik ága beleavatkozik a külügyekbe.
A Haszan Róháni iráni elnök egyik munkatársa által hivatali célokra készített hangfelvételt állítólag "belső körökből" ellopták, és külföldön nyilvánosságra hozták. Az elhangzott kijelentések napokig az iráni sajtó címoldalán szerepeltek.
Vasárnap megszólalt Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője, aki azt mondta az állami televízióban, hogy "a hallott nyilatkozatok nagyon sajnálatosak". Szerinte ezek a megjegyzések hasonlítanak azokhoz a bírálatokhoz, amelyeket az Egyesült Államok hangoztat a Forradalmi Gárdával kapcsolatban.
"Ha valaki indulni akar az elnöki posztért, követnie kell az iráni alkotmányt és annak iszlám elveit, különben nem alkalmas a posztra" - tette hozzá.
Zarífot az iráni reformerek lehetséges jelöltjének tekintik a júniusi elnökválasztáson, amelyen Haszan Róháni már nem indulhat. Ez utóbbi szerint a kiszivárogtatás a keményvonalasok műve volt, hogy győzelemre segítse őket.
(MTI)