Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani a kedd éjfélkor lejáró határidőig - jelentették hírügynökségek.
Emiatt tizenkét év után ellenzékbe kerülhet az izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud párt, ha az erősen megosztott Netanjahu-ellenes tábornak a következő hetekben sikerül a Likud nélkül koalíciós kormányt felállítania.
Netanjahu a március 23-ai, két éven belül negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, majd négy héttel ezelőtti felkérése óta hivatalosan is megpróbálta tető alá hozni újabb koalícióját, de kedd éjfélig, a 28 napos kormányalakítási megbízás határidejének lejártáig ez nem sikerült. Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány megalakítására, akkor ismét, ötödször is választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan ősz elejére.
A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint Reuven Rivlin államelnök csak szerdán dönt az újabb kormányalakítási megbízásról, és valószínűleg Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét nevezi meg miniszterelnök-jelöltnek. Ha Lapidnak sem sikerül a kabinet felállítása, akkor az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén a parlamenti választásokig, illetve az új kabinet megalakulásáig. Ebben az esetben a 71 éves Netanjahu az átmeneti kormány vezetőjeként állna a bíróság előtt korrupciós perében, és elvileg esélye lehetne rá, hogy ősszel az ötödik választáson többséget szerezzen.
Légicsapások Szíria északnyugati részén
Izrael légicsapásokat hajtott végre szerdára virradóra Szíria északnyugati részén, a támadásokban egy ember meghalt, és hatan megsebesültek - jelentette a szíriai állami média.
Az al-Ihbaríja televízió szerint a sérültek között van egy nő és egy gyerek. A híradásban elhangzott, hogy Izrael a tengerparti Latakia városában hajtott végre támadást egy raktárépület ellen, ahol műanyag termékeket tárolnak.
A SANA hírügynökség jelentésében az szerepel, hogy a szíriai légvédelem Latakiában és a Hama tartománybeli Maszjafban hárított el izraeli légicsapásokat.
Korábban a helyi média arról tudósított, hogy Latakia környékén robbanások történtek, amelyeket szerte a városban, a peremén is hallani lehetett. Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált a hírekre.
(MTI)