2021. június 13., vasárnap, Antal, Anett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:52 Két halálos áldozata van egy debreceni lakástűznek10:36 Európa legnagyobb mecsetje franciásítja el még jobban Strassburgot10:19 Ezúttal dohányzás miatt tartóztathatták le a Pussy Riot egyik tagját10:01 Gázrobbanás miatt omlott össze egy piacépület Kínában09:45 Már PCR-teszt nélkül is beléphetünk Bosznia-Hercegovinába09:25 Ha gyilkolnak a cigányok, az nem érdekes, de ha felvonulnak a hazafiak, máris fokozott a rendőri és a momentumos készültség09:19 Csaknem 175,7 millióra nőtt a világ regisztrált covidosainak száma08:57 A rendőri erőszak ellen tüntettek Tuniszban08:39 Családlátogatás közben kilőtték az egyik riói milíciavezért08:20 Cihanouszkaja: Lukasenka csak a szankciók nyelvét érti07:59 Brit tudósok szerint az oltásrettegők többsége végül mégiscsak beoltatja magát07:42 A változó elszámolás ellenére sem rossz befektetés a napelem07:24 Bolsonaro megint büntetést kapott, mert nem viselt maszkot06:53 Már a 7. században járhattak az Antarktiszon a maorik22:25 Brit tudósok összefüggést találtak a hosszú orr és a bütykök között
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Izrael új cimborái sem díjazták az al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokat

Reklám

/Bővített hír./
Több közel-keleti ország, köztük Szaúd-Arábia és a kapcsolatait Izraellel a közelmúltban rendező Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is elítélte szombaton a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokat, melyekben mintegy kétszáz palesztin és több izraeli rendőr is megsérült.
"Az Egyesült Arab Emírségek határozottan elítéli, hogy Izrael lerohanta a szent al-Aksza mecsetet" - jelentette a WAM állami hírügynökség, amely Halífa al-Marar külügyi államminisztert idézi, aki felszólította Izraelt, hogy "vállalja a felelősséget a feszültségek csökkentése terén, és vessen véget a feszültséget növelő gyakorlatainak".
A BNA bahreini állami hírügynökségen keresztül a manámai külügyminisztérium arra szólította fel Izraelt, hogy "hagyjon fel az elutasított provokációkkal Jeruzsálem népével szemben".
Szaúd-Arábia a feszültséget kiváltó izraeli intézkedést is elítélte, vagyis azt, hogy Izrael palesztin családokat lakoltat ki Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedéből, mert lakásaikat és telkeiket izraeli zsidók a magukénak tartják.
"Szaúd-Arábia elítéli Izrael tervét, hogy palesztinokat telepítsen ki otthonaikból, hogy kiterjessze rájuk szuverenitását" - tudatta a rijádi külügyminisztérium.
Szaúd-Arábia nyilvánosan nem támogatta szövetségeseit, amikor rendezték kapcsolataikat a zsidó állammal, csak hallgatólagosan fogadta el a megállapodásokat.
Moszkva "nyugtalanságának" adott hangot a Jeruzsálemben történtek miatt, s egyúttal a feszültségek csökkentésére szólított fel.
"Nyugtalansággal szemléljük a fejleményeket, és minden felet felszólítunk, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább élezhetik a helyzetet" - tudatta az orosz külügyminisztérium.
Moszkva arra is emlékeztetett, hogy nem ismeri el a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben telepek létesítését, javak és ingatlanok kisajátítását.
"Ez a nemzetközi jog megsértése, és akadályozza a konfliktus békés rendezését" - tette hozzá az orosz külügyminisztérium.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szombat este "terrorista államnak" nevezte Izraelt, amely szerinte kíméletlenül támad rá a palesztinokra, akik csak otthonaikat és hazájukat védelmezik.
Jordánia is bírálatának adott hangot, az arab ország több parlamenti képviselője felszólította a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást Izraelre annak érdekében, hogy a zsidó állam felhagyjon az erőszakkal. Dejfallah el-Fájiz külügyi szóvivő sürgette Izraelt, tegye lehetővé a muszlimoknak, hogy biztonságban és szabadon elvégezhessék a ramadán idején szokásos éjszakai szertartásokat a területen.
Az ENSZ Civilizációk Szövetsége (United Nations Alliance of Civilizations, UNAOC) nevű szervezete részéről szintén "mély aggodalmukat és csalódásukat" fejezték ki az összecsapások miatt. Miguel Moratinos, az UNAOC vezetője közleményben hangsúlyozta a szent helyek kiemelt fontosságát, a szabad vallásgyakorláshoz való jogot, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.
A Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kialakult feszültségek és az erőszak azonnali mérséklésre szólította fel a feleket szombaton Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője is. Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy "mindkét fél politikai, vallási és közösségi vezetőinek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és erőfeszítéseiket az ingatag helyzet stabilizálására kell összpontosítaniuk".
Az al-Aksza mecset Mekka és Medina után az iszlám harmadik legszentebb helyének számít.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready