Irán tárgyalásokat folytat Szaúd-Arábiával - közölte Szaid Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő hétfőn Teheránban. Ezzel a teheráni vezetés első alkalommal erősítette meg, hogy párbeszédet folytat regionális riválisával, Rijáddal.
"A Perzsa-öböl térségének két muszlim állama közti feszültségek feloldása nemcsak a két ország, hanem a térség egészének érdekét szolgálja" - hangsúlyozta Hatibzadeh. Mint mondta, Teherán minden erőfeszítést megtesz a két ország közti problémák megoldására. Hozzátette, hogy az iráni vezetés most a tárgyalások eredményére vár.
A szaúdi külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője már a múlt héten arról számolt be, hogy egyeztetések folynak a felek között. Értesülések szerint még korai lenne eredményről beszélni, de két tárgyalási fordulót már lefolytattak Irakban.
A két ország 2016-ban szakította meg diplomáciai kapcsolatait. A szunnita királyság és a síiták védőhatalmaként fellépő Irán évek óta vetélkednek a vezető szerepért a régióban. A térség több konfliktusában - Jemenben, illetve Szíriában is - ellentétes oldalakat támogatnak.
Az utóbbi időben Szaúd-Arábia békülékeny hangnemet ütött meg, különösen miután Joe Biden amerikai elnök jelezte, országa kész lenne visszatérni az iráni nukleáris programról kötött többhatalmi megállapodáshoz. Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös például az állami televízióban kijelentette, hogy Rijád "jó és különleges kapcsolatot remél kialakítani Iránnal", ha a teheráni vezetés felhagy "negatív viselkedésével". Irán azzal reagált, hogy reményét fejezte ki a nézeteltérések rendezését szolgáló építő jellegű párbeszéd iránt a felek között.
(MTI)