Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből - közölte az izraeli hadsereg.
A késő esti tájékoztatás szerint több tucatnyit elfogtak a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de a kölcsönös rakétatámadások tovább folytatódtak a felek között.
Az övezetet irányító Hamász katonai szárnya közzétett egy videofelvételt, amelyen harcosaik láthatók rakéták és indítóállások mellett. Az üzenet:
Ha folytatjátok, mi is folytatjuk.
Eközben az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.
Antony Blinken amerikai zsidó külügyminiszter a feszültség csillapítására intette mindkét felet, de persze nem egyenlő mértékben, mondván: a Hamásznak "azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat".
Hasonlóan nyilatkozott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához. Aláhúzta: azonnal le kell állítani az erőszakot.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és diplomáciai források szerint a testület mind a tizenöt tagja aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, azonban az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese úgy vélekedett, hogy az előterjesztett nyilatkozat elfogadása nem segítené a rendezést.
Ezen dokumentumban a kilakoltatások, a telepépítések beszüntetésére, valamint nyugalomra és a szent helyek történelmi status quójának megőrzésére szólítottak volna fel. Az amerikai kormány beleegyezett a nyilatkozat szakértői megvitatásába, de még nem született kompromisszum.
(MTI  nyomán)