A Xiaomi és az Egyesült Államok kormányának megegyezése nyomán a kínai elektronikai gyártó lekerülhet a korlátozó listáról, amelyre idén januárban, Donald Trump elnöksége végén került.
Zoom
Mint ismert, a Xiaomit az amerikai védelmi minisztérium a kínai kommunista katonai vállalatok közé sorolta, ami miatt lehetett benne amerikai tulajdonrész, és a tőzsdei kereskedésből is eltávolították. A meglévő befektetésiket idén novemberig kellett volna értékesíteniük az amerikai tőkéseknek.
A Xiaomi tagadta, hogy bármilyen köze lenne a kínai hadsereghez, és a lépés miatt pert indított, de a bíróság még a per indulása előtt hatályon kívül helyezte a tiltást, ami megfogalmazásuk szerint "véletlenszerű és önkényes" volt. A megegyezés értelmében május 20-tól semmisé válik a korábbi besorolás, és felek befejezik a pereskedést.
A hírt sem a Xiaomi, sem a Pentagon nem kommentálta. A kínai külügyminisztérium szóvivője pedig nem értesült a megegyezésről. A cég részvényeinek árfolyama a hír nyomán 6 százalékkal nőtt a hongkongi tőzsdén.
(Bloomberg - Reuters - The Verge - Index)