2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:18 Nem is értjük: Budapestre jön egy szivárvány-karszalagos néger, és attól tart, hogy nem fogunk örülni neki16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk12:37 Az amerikai igazságügyi minisztérium több tucatnyi Iránhoz kapcsolható weboldalt foglalt le
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkvai pátriárka: az abortusz helyett a gyermek egyházi gondoskodásba adása lenne a megoldás

Reklám

Az orosz ortodox egyházfő arra szólította fel a nőket, hogy abortusz helyett adják egyházi gondozásba a gyerekeiket, amennyiben nem tudják önállóan felnevelni őket. Szakértők szerint azonban jogilag erre jelenleg nincs lehetőség.
Az orosz média idézte pénteken Kirillt, Moszkva és egész Oroszország pátriárkáját, aki előző nap a szociális szolgálatnak szentelt egyházi gyűlés résztvevőihez intézett videoüzenetében beszélt erről. A beszédét közzétették a Youtube videomegosztó portálon.
"Ha egy nő meg akarja tartani a gyermekét, az egyháznál feltétlenül segítenek neki. (...) Ha nem tudja felnevelni a gyerekét, de megszülte vagy kész megszülni, ne ölje meg, szülje meg, és adja oda nekünk, az egyháznak" - hangoztatta az egyházfő.
Kirill szerint az egyház sosem fogja akadályozni az anyákat abban, hogy látogassák az egyházi gondozásba adott gyereküket, és "érezzék az együvé tartozást". A pátriárka szerint éppen ellenkezőleg: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megszilárduljon a családjuk, amely - ha nem is teljes, de - értéket képvisel Isten és a haza előtt.
A BBC orosz hírszolgálata azonban a pátriárka beszédével kapcsolatosan megszólaltatott jogászokat, akik azt mondták, hogy a hatályos törvények szerint a gyermekéről lemondó anya nem adhatja egyházi gondozásba a gyermekét. A valamilyen oknál fogva szülők nélkül maradt gyerekek állami gyermekotthonokba kerülnek, ráadásul csakis abban az esetben, ha nincsenek olyan rokonaik, akik hajlandóak örökbe fogadni vagy gondozásba venni őket. Egyházi fenntartású nevelőotthonok sincsenek Oroszországban, ezért a pátriárka által javasolt eljáráshoz törvényi keretet kéne biztosítani.
Vahtang Kipsidze egyházi szóvivő ezzel kapcsolatban egy moszkvai rádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy a pátriárka egyházi menhelyekre utalt beszédében. Kipsidze szerint ki fogják dolgozni az ahhoz szükséges jogi és gyakorlati megoldásokat, hogy egyházi menhelyekre vagy "egyházi családokhoz" kerüljenek az ilyen gyerekek.
A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz ortodox egyház jelenleg több mint 4500 szociális intézményt működtet, köztük több mint 350 irgalmas nővéri szolgálatot, illetve 77, várandós és gyermekeiket nevelő anyáknak fenntartott menhelyet, illetve több száz olyan intézetet tart fenn, ahol idősöket, rokkantakat, drogfüggőket és hajléktalanok gondoznak az egyházi szolgálatban álló nővérek.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban a családok jobb megsegítése mellett foglalt állás. Szerinte részben az alacsony jövedelmek miatt születik kevés gyerek Oroszországban.
Tavaly félmillióval, 146,2 millióra csökkent az ország lakossága, részben a koronavírus-járvány okozta halálesetek miatt. A demográfiai mutatók azonban évek óta romlanak, ami a családok nehéz pénzügyi helyzetével is összefüggésbe hozható. Ezzel együtt a regisztrált abortuszok száma is csökkent: közvetlenül a Szovjetunió összeomlása után: 1992-ben mintegy 3,5 millió abortuszt hajtottak végre Oroszországban, tavaly pedig félmilliót, a csökkenés pedig nem utolsósorban a fogamzásgátlókhoz való könnyebb hozzáférésnek köszönhető.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready