2021. június 21., hétfő, Alajos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:53 Itt a legújabb vírus, de ez ellen nem kell oltakozni20:32 A spanyol kormány várhatóan kegyelemben részesíti az elítélt katalán politikusokat20:12 Egy tartomány kivételével egész Olaszországban feloldották a korlátozásokat19:25 Tovább szenved a Jászság a cigánybűnözéstől19:06 A GVH vizsgálja az építőipari alapanyag-drágulás okait18:40 Csak oltási könyvvel rendelkező tanárok táboroztathatnak - a Mi Hazánk tiltakozik18:17 Újabb medvetámadás történt Székelyföldön17:58 Hat évre ítélték a postán és virágboltban rabolni próbáló szegedi jogászt17:44 Keddtől hőségriadó lép életbe17:14 Önvédelemről, titokzatos idegenről és fehér fényről hazudozik Szilágyi István fia16:53 Kaleta futni hagyását is felhozta az ügyvéd a győri fideszes pedofil védelmében16:16 Az orosz flotta repülőgéphordozó-harccsoport megsemmisítését gyakorolta Hawaii irányában15:55 Gyermeket megkínzó rablót ítéltek 12 év fegyházra Tatabányán15:36 Új iráni elnök: a rakétaprogram nem képezheti alku tárgyát15:08 "Szerelemféltésből" gyilkolhatott a szegedi gyógyszerész - tette után magát is agyonlőtte (18+)
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Húsz év után először helyeztek üzembe termonukleáris berendezést Oroszországban

Reklám

Húsz év után először helyeztek üzembe új termonukleáris berendezést Oroszországban, kedden a moszkvai Kurcsatov Intézetben beindították a T-15MD kísérleti fúziós reaktort.
"Óriási jelentőségű ez az esemény nemcsak Oroszország, de az egész világ számára. Különleges infrastruktúra jött létre a tudományos kutatások számára, hogy - miként a tudósok mondják - az irányított termonukleáris fúzió révén kiapadhatatlan energiaforrást hozzanak létre. Ez sokak álma" - jelentette ki Mihail Misusztyin a tokamak üzembe helyezésekor.
Az orosz kormányfő reményei szerint a tokamak üzembe helyezése nagy lendületet ad az olyan ágazatok fejlődésének, mint az anyagismeret, az orvostudomány, az ökológia szempontjából tiszta energia és az ipar.
A Kurcsatov Intézet sajtószolgálata szerint a saját fejlesztésű, nagyteljesítményű és kompakt méretű T-15MD-nek nincs párja a világon. A berendezés része az Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor, ITER) projektnek. A várakozások szerint 2035-ben beindítandó reaktor finanszírozásáról 2006-ban állapodott meg Oroszország, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína, Dél-Korea, Japán és India. Az objektum a dél-franciaországi Cadarache-ban épül.
A tokamak szó az orosz toroidális (körgyűrű alakú) kamra mágneses tekercsekkel kifejezés lerövidített változata. A berendezés magas hőmérsékletű plazma létrehozására szolgál, amely mágneses mezővel préseli és hevíti a hidrogénizotópokat több százmillió Celsius-fokra, az összeolvadásig. Az irányított fúziós reakciók nagyenergiájú neutronokat bocsátanak ki, amelyek elektromosság létrehozására hasznosíthatók.
A tokamak megalkotása Igor Tamm Nobel-díjas és a 100 éve született, Nobel-békedíjas Andrej Szaharov szovjet magfizikus nevéhez fűződik.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready