Benyújtotta lemondását a libanoni ügyvivő kormány külügyminisztere szerdán, miután diplomáciai vihart kavart a hét elején tett kijelentésével, mely szerint a Perzsa(Arab)-öböl menti országok hozták az Iszlám Állam terrorszervezetet a térségbe - derül ki a libanoni elnöki hivatal Twitteren közzétett bejelentéséből.
Korábban írtuk: Botrány a libanoni külügyminiszter szavai miatt: az Arab-öböl menti országok hozták az Iszlám Államot a térségbe - állította
Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben is bekérették kedden a libanoni nagyköveteket Charbel Vahba libanoni külügyminiszter kijelentései miatt.
Vahba hétfőn késő este az amerikai székhelyű al-Hurra arab nyelvű televíziónak adott interjújában azzal vádolta az Arab-öböl menti országokat, hogy ők hozták az Iszlám Állam terrorszervezetet a térségbe, különösen pedig Irakba és a Libanonnal szomszédos Szíriába.
A dzsihadistákat "baráti és testvéri országok telepítették a Ninive síkságra, az iraki Anbár kormányzóságba és a szíriai Palmürába" - hangoztatta a libanoni külügyminiszter.
Az interjú során Vahba egy szaúdi vendégnek azt mondta, hogy nem fog egy beduin kérdéseire válaszolni.
"Ezek a kijelentések összeegyeztethetetlenek a legalapvetőbb diplomáciai normákkal és a testvéri népek közötti történelmi kapcsolatokkal" - közölte a szaúdi külügyminisztérium. Hozzátette, hogy határozottan elítéli ezeket "a szégyenletes sértéseket tartalmazó kijelentéseket", amelyek a királysággal, annak népével és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamaival (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar) szemben irányulnak.
Az Egyesült Arab Emírségek szintén elítélte Vahba "méltatlan és rasszista" nyilatkozatát.
A kuvaiti külügyminisztérium szerint Vahba súlyosan sértegette a GCC-tagállamokat, ami "ellentmond a regionális együttműködés és Libanon közti hagyományosan testvéri kapcsolatoknak".
A libanoni külügyi tárca egyik tisztségviselője kedden úgy fogalmazott, hogy a tárcavezető nyilatkozatát félreértették. A libanoni elnöki hivatal közleménye szerint Vahba a televíziós műsorban "mindössze magánvéleményének adott hangot".
Vahba nyilatkozata botrányt keltett Libanonban is, több tisztségviselő szerint a miniszter felelőtlenül cselekedett.
Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van. Haszán Diáb ügyvezető miniszterelnök tavaly augusztusban, a Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás után nyújtotta be saját és kormánya lemondását, és azóta nem alakult meg új kabinet a politikai erők rivalizálása miatt.
(MTI)