Az Európai Unió "nagyon egységes" az izraeli-palesztin konfliktus elmélyülésének megítélése ügyében, ezt mutatja, hogy a 27 tagország közül 26 támogatta a közös álláspontot a külügyminiszterek tanácskozásán - nyilatkozott a német diplomácia vezetője szerdán.
Heiko Maas a ZDF német országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a keddi rendkívüli külügyminiszteri tanácskozáson a 27 tagország közül 26 egyetértett abban, hogy "az a legfontosabb most, hogy elhallgassanak a fegyverek, és ne legyen több halálos áldozat". Hozzátette:
Csupáncsak Magyarország látta ezt másként, ki tudja, miért.
Kiemelte: fontos, hogy az EU állást foglaljon az ügyben. Rámutatott, hogy az EU ugyanazt képviseli, mint mások, köztük az amerikai elnök.
Mint mondta, "valójában mindenki" igyekszik rávenni mindkét felet, hogy legyen először tűzszünet, majd fegyvernyugvás.
Ezután ki kell dolgozni egy tervet az izraeli-palesztin párbeszéd és a békefolyamat újraindítására. A feleknek "ismét közvetlenül kell beszélniük egymással, és megállapodásokra kell jutniuk, amelyek egyszer és mindenkorra lezárják konfliktusukat", különben bármely provokáció az erőszak fellángolásához vezethet - fejtette ki Heiko Maas.
(MTI nyomán)