2021. június 14., hétfő, Vazul, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:33 Guam tárt karokkal várja az afganisztáni kollaboránsokat22:14 Lezuhant egy néző a Wembley Stadion lelátójáról21:55 Revolvert tartana minden fehér ember fejéhez a Yale Egyetem pszichiátere21:25 Olcsó Pulitzer-díj - Heti progresszió (LXXXIV. rész)21:20 Bibinek córesz van: megalakult a koalíciós egységkormány20:51 Biden szerint Washington visszatért globális vezető szerepéhez - de nem akar konfliktust Kínával és Oroszországgal20:24 Szegény szórólapozó DK-sok úgy felháborodtak egy kis frissítő zuhany miatt, mintha rögtön rovarölő jött volna a slagból19:58 Szűk többséggel, de győzhet a józan ész Svájcban19:25 Tehenek támadtak egy futóverseny résztvevőjére Ausztriában18:41 A szultán megvitatná Bidennel az elszomorított Törökország ügyeit a NATO-csúcson18:08 Távol maradt a bankárkormánytól, és máris Salviniék nyakán az Olasz Testvérek17:42 Elkezdődött a Virradat Program megvalósítása17:09 Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron: Toroczkai: ketyeg a bomba - a Fidesz cigánypolitikája liberálisabb, mint a szociké16:53 Igazi nyár lesz a jövő héten15:47 Személyautóval ütközött egy motoros Eger és Noszvaj között
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Babis lemond(at)ását követeli az EP

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön nagy többségben állásfoglalást fogadtak el, amelyben szigorú lépéseket várnak el az EU-tól és a cseh hatóságoktól Andrej Babis cseh miniszterelnök véleményük szerint beigazolódott politikai és vállalkozói tevékenysége közötti összeférhetetlenség miatt.
A képviselők állásfoglalásukat az Európai Bizottság idei évi jelentésére alapozták, amely megállapította, hogy Babis megsértette az uniós összeférhetetlenségi szabályokat azzal, hogy az általa birtokolt Agrofert cégcsoport uniós forrásokat kapott, és ő maga a haszonélvezője az cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.
A képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy a cseh miniszterelnök annak ellenére részt vesz az uniós támogatási programokról szóló tanácsi tárgyalásokban, hogy Agrofert továbbra is uniós mezőgazdasági támogatásban részesül. Ezt a jellegű összeférhetetlenséget véleményük szerint úgy lehet megszüntetni, hogy Babis lemond érdekeltségeiről az cégcsoportban, vagy a vállalkozásai ezentúl nem jutnak uniós pénzekhez. Az is megoldás lehet - tették hozzá - ha a miniszterelnök vagy kormányának tagjai nem vesznek részt az olyan uniós döntésekben, amelyek a cég csoport üzleti érdekeit érintik. Ugyanakkor a képviselők hangsúlyozták, hogy a leghatékonyabb döntés az lenne, ha Babis lemondana a köz szolgálatáról.
A cseh miniszterelnök mindeközben tagadja az összeférhetetlenségről szóló állításokat arra hivatkozva, hogy vagyonát 2017 elején az összeférhetetlenségi törvény szerint különleges vagyonkezelői alapba helyezte, és azóta nincs semmiféle befolyása annak tevékenységére.
Az EP kiemelte: Babis ügye a cseh állampolgárok számára sem anyagi teherrel, sem pedig egyéb hátrányos következményekkel nem járhat", ezért azt kérik, hogy az EU az Agrofert csoporttal, és ne a cseh költségvetésből fizettesse vissza a jogtalanul kifizetett támogatásokat.
Az EP továbbá felkérte az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki hatékonyabb és mindenki számára hozzáférhető ellenőrzési rendszert, amely által könnyebben lehet azonosítani a jogállamiságot érintő jogsértéseket, hogy kellő időben működésbe lehessen hozni az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszert.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready