Legalább 17 palesztin megsérült az izraeli nacionalisták keddi, Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulását megelőző összetűzésekben - közölte az izraeli sajtó palesztin egészségügyi forrásokra és a Vörös Félholdra hivatkozva.
A nap folyamán rohamrendőrök és lovasrendőrök zárták le a jeruzsálemi óvárosban található Damaszkuszi kapu térségét, ahol palesztinok ezrei gyülekeztek még a menet előtt. A biztonsági erők villanógránátokat is bevetettek tömegoszlatásra.
A rendvédelmi szervek várhatóan meg fogják akadályozni azt is, hogy az izraeli felvonulás résztvevői áthaladjanak a muszlimok lakta városrészhez vezető kapun, ahol számos keresztény, muzulmán és zsidó kegyhely található.
Helyszíni beszámolók szerint izraeli nacionalisták százai gyülekeztek a Damaszkuszi kapu előtt.
A vitatott izraeli megmozdulásra mintegy ötezer résztvevőt vártak. Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.
Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezik, ami a hírügynökségek szerint a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet.
A felvonulók izraeli zászlókat lengettek. Egyesek pedig azt skandálták, hogy "Halál az arabokra!".
"Jeruzsálem minden felekezeté, de a város Izraelben van. Izraelben pedig biztosítani kell, hogy szabadon oda mehessünk, ahová akarunk zászlóval, vagy anélkül" - hangoztatta Doron Avrahami, a felvonulók egyike, sérelmezve a rendőrségi korlátozásokat.
A jeruzsálemi városvezetés szerint nagyjából kétezer rendőr biztosítja a menetet.
Beni Gantz védelmi miniszter a biztonsági erők képviselőivel tartott tanácskozáson hangsúlyozta, hogy mindenképpen el kell kerülni a feszültséget, és meg kell védeni Izrael állampolgárainak - zsidóknak és araboknak - a biztonságát.
A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul "harag napját", vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.
Mohamed Staje palesztin miniszterelnök óva intett a zászlós felvonulás esetleges veszélyes következményeitől.
Néhány órával a nacionalisták keddi megmozdulása előtt a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető palesztinok gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak Izraelbe. Ezek több tüzet is okoztak a határmenti zsidó települések földjein. Hasonló incidensekre egyébként nem volt példa az Izrael és a gázai szervezetek között május elején kirobbant rakétaháborúnak véget vető, május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet óta.
A felvonulás a vasárnap hivatalba lépett Naftali Bennett kormányfő első igazi kihívása. Az egyébként nacionalista Bennett gyakorlatias politikát ígért tekintve törékeny kormánykoalícióját, amely a politikai paletta jobboldalától a centristákon és a balközépen át a baloldaliig terjedő pártokat foglal magában, sőt Izrael történetében első ízben az arab kisebbséget képviselő politikai erő is bekerült a kabinetbe.
(MTI nyomán)