2021. szeptember 26., vasárnap, Jusztina napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:55 Exit poll: fej-fej mellett a szocik és az álkeresztény-demokraták Németországban18:22 Gyurcsány pitbullja Karácsonyra támadt: offshore-cégnél cikibb a rágógumi közpénzből17:56 Szöul ismét beszélgetne Phenjannal17:30 60 millióan szavazhatnak ma Németországban a Merkel utáni Bundestagról16:42 Az ANO nyerheti a cseh választást, de előnye csökkent16:19 Izrael elismerését követelték néhányan Irakban, de elfogató parancsot adtak ki ellenük15:41 Kerékpározással rajzolta meg egy rajongó a Nirvana Nevermind-borítóját15:14 Az anyaországba telepítenék az afganisztáni kirgizeket14:48 Kenyai is jutott a dobogóra az etiópok közé a Berlin Marathonon14:29 Már csak az RMDSZ ragaszkodik a bukni készülő román miniszterelnökhöz13:44 Újabb foci-vb-t rendezne Putyin13:09 Jó napjuk volt Izlandon a baloldali-konzervatív-haladóknak12:24 Vagy ötven rosszul kopogtatót fogtak Szeged-Gyálarét külterületén11:46 A Harmadik Birodalom horogkeresztes zászlaját lengette a szél Ciszjordániában11:16 Kiállt a PDSZ a gyerekek suhancoktól való védelme miatt meghurcolt tanár mellett
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Elítélte az ENSZ BT Erdoganék ciprusi lépéseit

Egyhangúlag elítélte pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Recep Tayyip Erdogan török elnök Ciprussal kapcsolatos legutóbbi kijelentéseit.
A BT pénteki ülésén határozatban felszólított arra, hogy a ciprusi konfliktust a "két közösségen és két zónán alapuló szövetségi állam, illetve a politikai egyenlőség" alapján rendezzék. Diplomaták beszámolói szerint nyíltan elítélték a török elnököt a BT korábbi határozataival szembemenő "egyoldalú lépései" miatt.
A BT-tagállamok "elítélik a török elnök és a ciprusi török vezető 2021. július 20-án tett bejelentését a Varosha nevű elkerített terület egy részének újranyitásáról. A Biztonsági Tanács mélységes sajnálatát fejezi ki ezekkel az egyoldalú lépésekkel kapcsolatban, amelyek szembemennek a testület korábbi határozataival, illetve korábbi nyilatkozataival" - áll a szövegben.
A BT egyúttal felszólított ezeknek az intézkedéseknek és a Varoshában 2020 októbere óta végrehajtott változtatásoknak az "azonnali visszavonására".
"A Biztonsági Tanács hangsúlyozza annak fontosságát, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák és végrehajtsák határozatait, beleértve azt, hogy Varosha kerüljön az ENSZ ellenőrzése alá" - áll a Nagy-Britannia által előkészített szövegben.
A szöveget eredetileg szerdán, a BT Ciprussal foglalkozó, zárt ülése után tervezték elfogadni. Egy neve elhallgatását kérő diplomata az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a kétnapos késés oka, hogy egyes tagállamok - különösen India és Kína - közbeléptek annak érdekében, hogy keményebb hangvételűre fogalmazzák át az eredeti tervezetet. Az AFP megjegyzi: ez rendkívül ritka jelenség az ENSZ BT-ben, ahol általában inkább finomítanak a nyilatkozatokon az egyeztetések során annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb számú támogató szavazatot szerezhessék meg.
Az Erdogan és az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője, Ersin Tatar keddi bejelentésével kapcsolatban a ciprusi török hatóságok közölték, hogy Varosha (törökül Maras) egy része polgári ellenőrzés alá kerül. A cél az, hogy az eredeti tulajdonosok visszatérhessenek házaikba, de a terület a ciprusi török hatóságok felügyelete alá kerülne, amely egy csakis Törökország által elismert állam fennhatóságának az elismerését jelentené.
Az elhagyatott üdülőövezet az 1974-es török invázió óta üresen áll, szögesdrótot húztak köré, a területére senki sem léphet be. Becslések szerint mintegy 17 ezer ciprusi görög menekült el Varoshából a török csapatok előrenyomulásával párhuzamosan 1974 augusztusában.
Az ENSZ BT 1984-ben elfogadott határozata tiltja azoknak a személyeknek a betelepítését Varoshába, akik nem a város lakosai, és indítványozza a terület ENSZ-felügyelet alá helyezését. A Reuters hírügynökség korábbi beszámolója szerint széles körben elfogadott az az álláspont, amely szerint Varosha azon területek között szerepelne, amelyeket vissza lehetne szolgáltatni a ciprusi görögöknek egy esetleges békemegállapodás esetén.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready