2021. szeptember 26., vasárnap, Jusztina napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:35 Exit poll: fej-fej mellett a szocik és az álkeresztény-demokraták Németországban18:22 Gyurcsány pitbullja Karácsonyra támadt: offshore-cégnél cikibb a rágógumi közpénzből17:56 Szöul ismét beszélgetne Phenjannal17:30 60 millióan szavazhatnak ma Németországban a Merkel utáni Bundestagról16:42 Az ANO nyerheti a cseh választást, de előnye csökkent16:19 Izrael elismerését követelték néhányan Irakban, de elfogató parancsot adtak ki ellenük15:41 Kerékpározással rajzolta meg egy rajongó a Nirvana Nevermind-borítóját15:14 Az anyaországba telepítenék az afganisztáni kirgizeket14:48 Kenyai is jutott a dobogóra az etiópok közé a Berlin Marathonon14:29 Már csak az RMDSZ ragaszkodik a bukni készülő román miniszterelnökhöz13:44 Újabb foci-vb-t rendezne Putyin13:09 Jó napjuk volt Izlandon a baloldali-konzervatív-haladóknak12:24 Vagy ötven rosszul kopogtatót fogtak Szeged-Gyálarét külterületén11:46 A Harmadik Birodalom horogkeresztes zászlaját lengette a szél Ciszjordániában11:16 Kiállt a PDSZ a gyerekek suhancoktól való védelme miatt meghurcolt tanár mellett
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Lejárt a kilakoltatási moratórium az Egyesült Államokban, milliókat fenyeget az utcára kerülés

Lejárt szombaton éjfélkor az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett szövetségi kilakoltatási tilalom. Több millió ember néz szembe azzal a veszéllyel, hogy utcára kerül, jobb esetben hajléktalanszállóra - jelentették hírügynökségek.
A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még júniusban közölte, hogy nem hosszabbítja meg a szövetségi szintű tilalmat július 31-e után, a legfelsőbb bíróság 5:4 arányban meghozott ítélete ezt csak eddig teszi lehetővé. A kongresszusnak volt lehetősége ezt felülírni, de nem tette meg.
A moratóriumot tavaly szeptemberben adta ki a CDC, Donald Trump előző amerikai elnök adminisztrációja idején, ugyanis a járvány miatt sokan elvesztették munkájukat. Joe Biden elnök januári hivatalba lépése óta többször meghosszabbították. A rendelet azokra az egyedülálló bérlőkre vonatkozott, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 99 000 dollárt. Házaspárok esetén pedig azokra, akiknek a közös éves jövedelme nem több, mint 198 000 dollár.
Az AP hírügynökség ismertetése szerint annak, hogy egyelőre nem sikerül megoldani a lakbérfizetéssel elmaradók helyzetét, számos oka van, részben politikai.
A washingtoni kongresszus tavaly egy csaknem 47 milliárd dolláros keretet szavazott meg a be nem fizetett lakbérek pótlására, a kifizetés a helyi önkormányzatokon keresztül azonban nagyon lassan folyik.
Noha Biden szerette volna, ha ismét meghosszabbítják a moratóriumot, csütörtökön közölte, hogy nem támadja meg a legfelsőbb bíróság határozatát, miszerint az július 31-e után nem hosszabbítható meg. Az AP szerint az elnök attól tartott, hogy a bíróság erre válaszul olyan határozatot hoz, amely széles körben korlátozza a kormány cselekvési lehetőségét az egészségügyi válságokban. Ehelyett a kongresszust szólította fel, hogy gyorsan ismét hosszabbítsa meg a moratóriumot. A Demokrata Párt azonban nem tudott olyan törvényjavaslatot összeállítani, amely többségi támogatást kapott volna, mert még saját soraikban is voltak kétkedők a tervezettel kapcsolatban.
Több demokrata párti képviselő az elnököt okolja a moratórium lejárta miatt, szerintük meg kellett volna támadnia a legfelsőbb bírósági határozatot. Az AP szerint az ügy jelentős törés az elnök és párttársai között.
Több tagállam, például New York saját hatáskörben meghosszabbította a kilakoltatási tilalmat.
Hivatalos adatok szerint március végén mintegy 6,4 millió amerikai háztartás volt hátralékban a bérleti díjjal. Július elsején körülbelül 3,6 millió ember vélekedett úgy, hogy a következő két hónapban kilakoltatás várhat rá.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready