2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:08 Van grafén az oltásban? Okozhat terméketlenséget? Mind meghalunk rákban? - A Vérnyúl-sorozat befejező része19:39 Orosz lap: nincs összefüggés a permi nyomozó öngyilkossága és az egyetemi ámokfutás között19:05 Illegális telepesfalu ellen tüntetett a palesztin, agyonlőtték a zsidó megszállók18:40 Szabadon engedték a volt katalán elnököt, de Szardínián kell maradnia18:35 Öten meghaltak balesetben Abonynál18:11 "A kézlevágás szükséges a biztonság érdekében" - a tálibok már csak azt vizsgálják, nyilvánosan kell-e végrehajtani17:41 Karácsonynak nem fér bele az integetés17:20 ORFK: egy hét alatt több száz intézkedés történt vezetés közbeni mobilozás miatt16:42 A torzó16:05 Schiffer: Jakab nem a nép, hanem a csőcselék hangja15:15 Műlábat rabolt az okos néger, majd a fejére kötözve sétáltatta14:48 Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban14:04 Elkeseredésében spammelni kezdett a Jobbik13:50 Az már rendben van, ha a munkáltató írja elő a kötelező oltást?13:27 Európai Bordalfesztivál kezdődik Baranyában
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Oroszország és Üzbegisztán közösen tart hadgyakorlatot az afgán határon

Közös hadgyakorlatot kezdtek hétfőn orosz és üzbég csapatok az afgán határ mellett - közölték orosz hírügynökségek.
A dél-üzbegisztáni Termez városa melletti támaszpontnál - a TASZSZ jelentése szerint - 1500 orosz és üzbég katonát mozgósítottak az öt napig tartó művelet keretében.
Moszkva már korábban bejelentette, hogy - az eredetileg tervezett 1000 fős helyett - 1800 fős kontingenst küld a tádzsik határ mellé egy másik, orosz, üzbég és tádzsik csapatok részvételével csütörtökön kezdődő, jövő keddig tartó hadgyakorlatra. Az Interfax hírügynökség orosz kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a műveletben összesen 2500 katona vesz részt.
A hadgyakorlatokon az orosz hadsereg 420 katonai eszközzel vesz részt, duplájával az eredetileg tervezettnek.
Az Afganisztánnal ugyancsak határos Tádzsikisztán július végén tartott hadgyakorlatot az afgán határnál, a műveletben több mint ezer katonai járművet, több száz ágyút és aknavetőt, valamint több tucat repülőgépet, köztük helikoptereket vetettek be. Emomali Rahmon tádzsik államfő ugyanekkor éberségre szólított fel a határtól délre, Afganisztánban folyó harcok miatt.
Szintén júliusban afgán katonák százai lépték át a tádzsik határt, amikor visszavonultak egy tálib offenzíva elől. Dusanbe hazaküldte őket, miután a kabuli kormány különleges légi járatokat szervezett hazaszállításukra.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán, tádzsikisztáni látogatása során aggodalmának adott hangot az afgán biztonsági helyzet romlása miatt. Közlése szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai érkeznek Afganisztánba Szíriából, Líbiából és több más országból.
Az amerikai csapatkivonást "elhamarkodottnak" minősítő orosz tárcavezető elmondta, hogy Moszkva kiképzésben részesít tádzsik katonákat a Tádzsikisztánban működő orosz támaszponton és a hozzá köthető létesítményekben. "Fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy megerősítsük támaszpontunk harci képességeit, és tervet dolgozzunk ki arra, hogy együtt lépjünk fel abban az esetben, ha egy-egy felkelő netán beszivárogna" - mondta.
A kabuli kormány ellen harcoló tálibok egyik szóvivője július végén azt állította, hogy a radikálisok a Tádzsikisztánnal, Üzbegisztánnal, Türkmenisztánnal és Iránnal közös afgán határoknak körülbelül 90 százalékát vonták eddig az irányításuk alá.
Jóllehet a bejelentést más források nem erősítették meg, a tálibok jelentős előrenyomulást hajtottak végre az amerikai csapatkivonás kezdete óta, a létfontosságú amerikai támogatástól megfosztott afgán kormányerők pedig csak csekély ellenállást tanúsítottak.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready