2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:39 Orosz lap: nincs összefüggés a permi nyomozó öngyilkossága és az egyetemi ámokfutás között19:05 Illegális telepesfalu ellen tüntetett a palesztin, agyonlőtték a zsidó megszállók18:40 Szabadon engedték a volt katalán elnököt, de Szardínián kell maradnia18:35 Öten meghaltak balesetben Abonynál18:11 "A kézlevágás szükséges a biztonság érdekében" - a tálibok már csak azt vizsgálják, nyilvánosan kell-e végrehajtani17:41 Karácsonynak nem fér bele az integetés17:20 ORFK: egy hét alatt több száz intézkedés történt vezetés közbeni mobilozás miatt16:42 A torzó16:05 Schiffer: Jakab nem a nép, hanem a csőcselék hangja15:15 Műlábat rabolt az okos néger, majd a fejére kötözve sétáltatta14:48 Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban14:04 Elkeseredésében spammelni kezdett a Jobbik13:50 Az már rendben van, ha a munkáltató írja elő a kötelező oltást?13:27 Európai Bordalfesztivál kezdődik Baranyában12:35 Nyilvánosságra hozták a biztonsági kamerák felvételeit a Kapitólium ostromáról
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

ET-főtitkár: most éppen nem akarjuk kiirtani a cigányokat, de még mindig nem értékeljük őket eléggé

Európának tanulnia kell a múltból, hogy harcolhasson a jelen cigányellenessége ellen, az emlékezés mellett tettekre van szükség - jelentette ki az Európa Tanács főtitkára a "roma holokauszt" emléknapján, hétfőn.
Marija Pejcinovic Buric a közleményében azt írta: noha az "európai romákat" jelenleg nem fenyegeti népirtás veszélye, továbbra is megfélemlítéssel és agresszióval néznek szembe, a "múltbéli előítéletek pedig a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszéd" formájában jelennek meg.
Zoom
Marija Pejcinovic Buric
Emlékeztetett: a megkülönböztetés, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelem az Európa Tanács elsődleges feladatai közé tartozik; a szervezet ezért a cigányok történetének felvételét szorgalmazta az iskolai tantervekbe, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megismerjék a cigány "művészetet, zenét, vallási és kulturális hagyományokat", valamint értékeljék a "romák pozitív hozzájárulását közös európai történelemhez".
A "roma" közösségek tagjai csak akkor élhetnek a társadalom egyenlő tagjaként, félelemtől és megbélyegzéstől mentesen, ha mindenki tiszteletben tartja alapvető, törvényes jogaikat - tette hozzá a 47 tagú, strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára.
Zoom
Ideje megismerni a cigány kulturális hagyományokat!
Rusz Harry Alex, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletének vezetője az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége alkalmából ismertetett közleményében azt írta: az áldozatokra való emlékezés mellett az évforduló arra is alkalmat ad, hogy láttassa azokat a szörnyűségeket, amelyeket a rasszizmus, az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya okozhat (a cigányok fehér- és magyargyűlölete valóban szörnyű gondokat okoz - a szerk.).
"Kötelességünk ébernek maradni a mai Európában tapasztalható cigányellenességgel szemben", ugyanis még mindig túl sok cigány szembesül megkülönböztetéssel és válik gyűlöletből elkövetett bűncselekmények áldozatává - hangsúlyozta.
Kiemelte: meg kell védeni a "roma" nők, férfiak és gyermek emberi jogait és méltóságát, valamint elő kell segíteni társadalmi beilleszkedésüket. Az Európa Tanács magyar elnöksége ezért kiemelt feladati közé sorolta a társadalmi befogadás és a "roma emberek" esélyeinek előmozdítását - emlékeztetett a magyar misszióvezető.
Augusztus 2. az ún.  roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy "1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban".
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready