„Tűrhetetlen, hogy valaki, aki a színeinkben küzd az olimpián, képviselhet minket és aranyérmet nyerhet, de nem házasodhat Izraelben” – mondta Jair Lapid külügyminiszter a The Jerusalem Post Neokohn által szemlézett beszámolója szerint.
Jair Lapid miniszterelnökhelyettes és Merav Michaeli munkáspárti vezető hétfőn megígérte, hogy lépéseket tesz annak érdekében, hogy az olimpiai aranyérmes Artem Dolgopyat (tornában, talajon nyert - a szerk.) házasodhasson a zsidó államban.
Dolgopjat a zsidó vallásjogi törvények szerint nem zsidó, mert csak apja Oleg az, anyja, Angela pedig nem, és gyermekei sem zsidók a törvények szerint. Izraelben nincs polgári házasság, azt csak a főrabbinátuson keresztül lehet intézni, mely csak azonos vallás gyakorlóinak engedélyezi, hogy összekössék életüket.
Zoom
„Minden erőmmel harcolni fogok a polgári házasság bevezetéséért” – mondta Lapid a The Jerusalem Postnak. „Tűrhetetlen, hogy valaki, aki a színeinkben küzd az olimpián, képviselhet minket és aranyérmet nyerhet, de nem házasodhat Izraelben.”
Merav Michaeli munkáspárti vezető szerint is elfogadhatatlan, hogy Izrael nem engedi, hogy Dolgopjat Izraelben házasodjon. Azt mondta, a Munkapárt az állami költségvetés elfogadása után azon lesz, hogy megoldás szülessen a helyzetre.
„Ahogy megtörtük a kóser minősítési monopóliumot, itt az ideje, hogy megszüntessük a házasság monopóliumát Izraelben” – mondta.
A vallásos Sász párt vezetője, Arye Deri azt mondta a Postnak, hogy a Lapid és Michaeli által tett lépések veszélyeztetik Izrael zsidó állam mivoltát.
„Dolgopyat maga sem állítja magáról, hogy zsidó” – mondta Deri. „Az érem elnyerése nem teszi őt zsidóvá. Természetesen nincs vele szemben diszkrimináció. Törvényeink következetesek: 73 éve a házasságot ebben az országban a zsidó törvények szabályozzák. ”
Dolgopjat, akinek barátnője Fehéroroszországból származik, Tokióban azt mondta újságíróknak, hogy nem kíván foglalkozni a témával.
„Ezeket a dolgokat a szívemben akarom tartani. Nem helyes most erről beszélni” – fogalmazott.