Az EU-tagállamoknak növelniük kellene betelepítési kvótájukat. Az instabil afganisztáni helyzet valószínűleg a migrációs nyomás növekedéséhez vezet, ezért minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnünk - írta Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása után kiadott sajtóközleményében.
Zoom
A biztos hangsúlyozta: nem szabad megvárni, amíg a menekültek megérkeznek az Európai Unió külső határaihoz, meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek által működtetett nem biztonságos és ellenőrizetlen útvonalakon keresztül elinduljanak Európa felé. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a közvetlen veszélyben lévő embereket - az afgán újságírókat, a civil szervezetek dolgozóit, különösen a nőket - nem lehet sorsukra hagyni. "Támogatnunk kell a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket a nemzetközi szervezetekkel, és segítenünk kell nekik visszatérni otthonaikba, amint a körülmények lehetővé teszik ezt" - húzta alá.
Johansson felszólította az uniós tagállamokat hogy "növeljék betelepítési kvótájukat és kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget" azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak, különös tekintettel a nőkre és a fiatal lányokra. "Ez tükrözné az új migrációs és menekültügyi paktumban meghatározott átfogó és kiegyensúlyozott migrációs megközelítésünket" - tette hozzá.
A biztos rámutatott arra is, hogy afgán állampolgárok jelentős része már az elmúlt években a szomszédos országokba menekült, ezért a befogadó közösségek segítésére az EU 250 millió euró összegű támogatást nyújtott. A támogatást a helyzet alakulásával párhuzamosan fokoznunk kell - hangsúlyozta.
Az Európai Bizottság statisztikái szerint Afganisztánban több mint 3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására az elmúlt két esztendőben. Legtöbben a vidéki területekről menekültek a fővárosba, Kabulba, 80 százalékuk nő és gyermek.
Frissítés: végre van ellenvélemény:
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter csütörtökön heves kritikával illette az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak az afgán konfliktussal kapcsolatban tett szerdai kijelentését, miszerint az Európai Uniónak legális és biztonságos menekülőútvonalakat kellene biztosítania azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak.
"A belügyi biztos kijelentése a legális menekülőútvonalakról abszolút téves üzenet" - fogalmazott Nehammer. "Azt gondoltam, Európa tanult a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákból, és nem szándékozik őket újra elkövetni" - tette hozzá.
A tárcavezető "azonnali tisztázást" szorgalmaz, bizonyosságot arról, hogy az Európai Bizottság valóban a tagállamok véleményét képviseli.
Az uniós tagországok belügyminisztereinek szerdai találkozójáról szólva Nehammer kijelentette, hogy ott egyértelműen arról volt szó: "2015 nem ismétlődhet meg, és éppen ezért nekünk mint az európai államok közösségének világos üzeneteket kell közvetítenünk, és az elsődleges cél az, hogy a rászorulóknak helyben nyújtsunk védelmet és segítséget".
Michel Reimon, a hazaáruló Osztrák Zöld Párt EU-ügyi szóvivője - a belügyminiszterrel ellentétben - üdvözölte Johansson kijelentéseit. Úgy véli, Európának valóban nem szabad elkövetnie azt a hibát, amit a 2015-ben regnáló kormányok elkövettek, hanem "ténylegesen fel kell készülnie az esetleges menekültáradatra, és szakszerűen kell kezelnie a problémát".
(MTI)