Csaknem másfél héttel a tálib hatalomátvétel előtt figyelmeztette a washingtoni német nagykövet a berlini vezetést az afgán kormány közelgő összeomlására - jelentette hétfőn a Der Spiegel című német hírmagazin.
A német kormány ugyan rendre azt hangsúlyozza, hogy az Afganisztánt alig tíz nap az uralmuk alá hajtó tálibok augusztus közepén aratott győzelme váratlan volt, egy diplomáciai jelentésből kiderül, hogy Berlin már augusztus elején megkapta a figyelmeztetést Washingtonból, hogy készüljön fel az afganisztáni vészhelyzetre - írta a Der Spiegel a hírportálján.
A beszámoló szerint Emily Haber nagykövet augusztus 6-i keltezésű jelentésében azt is sürgette a külügyminisztériumnál, hogy azonnal aktiválják a kabuli nagykövetség vészhelyzeti terveit.
A legtapasztaltabb és legnagyobb tekintélyű német kormányzati tisztségviselők közé tartozó diplomata a szigorúan bizalmas besorolású
jelentésben arra is figyelmeztetett, hogy Berlinnek számolnia kell azzal, hogy a helyzet romlása esetén az amerikaiak egyedül, a szövetségesek közötti egyeztetést kihagyva lépnek - emelte ki a Der Spiegel. Felidézték, hogy pontosan ez történt, az Egyesült Államok bejelentés nélkül áthelyezte diplomatáit és katonáit a kabuli úgynevezett zöld zónából az afgán főváros nemzetközi repülőterére, és a német diplomatáknak nem volt más választásuk, mint hogy sietve csatlakozzanak hozzájuk.
A háromoldalas jelentés a dokumentum ismerői szerint a nagykövet magas beosztású amerikai kormányzati tisztségviselőkkel folytatott konzultációin alapul. A tárgyalópartnerek között volt Zalmay Khalilzad afganisztáni különmegbízott és a hírszerzés (CIA) egyik vezetője. Borús előrejelzést adtak Afganisztán jövőjéről. Emily Haber a prognózisokat ismertetve már a jelentés tárgysorában kiemelte, hogy egy "saigoni forgatókönyv" fenyeget - utalt a Der Spiegel a saigoni amerikai nagykövetség 1975-ös pánikszerű kiürítésére.
A jelentés megkérdőjelezi a berlini vezetés álláspontját - tették hozzá. Mint írták, kormányzati forrásaik szerint a diplomáciai táviratot egyértelmű figyelmeztető jelzésként kell értelmezni, amelynek alapján a már augusztus elején válságüzemmódba kellett volna kapcsolni.
(MTI)