Válogatott hongkongi lakosok vasárnap szavaztak arról, hogy kik legyenek a tagjai a választási bizottságnak, amely majd megválasztja a város következő vezetőjét és a törvényhozó tanács tagjainak csaknem felét.
Ez volt az első alkalom, hogy a módosított választási törvény alapján került sor a szavazásra. Az új jogszabály különös hangsúlyt helyez arra, hogy a várost Pekinghez hű emberek irányítsák.
A 7,5 milliós Hongkong lakosságának mindössze 0,6 százaléka, csaknem 4900 ember volt jogosult szavazni. 2016-ban ez a szám még 233 ezer volt. A választópolgárok különféle szakmai csoportok és iparágak képviselői. Az 1500 fős választási bizottságban 364 mandátumról dönthetnek ők, és 412 jelöltre adhatták le szavazataikat, akik között alig akadt demokráciapárti.
A választási bizottság választ meg negyven tagot a város kilencven fős törvényhozó tanácsából decemberben, illetve Hongkong vezetőjéről is ez a testület dönt jövő márciusban. Egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi kormányzó, Carrie Lam indul-e a tisztségért.
A választásra fokozott rendőri jelenlét mellett került sor. A South China Morning Post című hongkongi napilap szerint a rendőrök száma felülmúlta a választókét.
Négy demokráciapárti aktivista megpróbált tüntetni az egyik szavazóhelyiség közelében, de a rendőrség feltartóztatta őket.
A választás eredményeit vasárnap éjjel teszik közzé.
Carrie Lam jelezte: a választások nagyon fontosak, hiszen ez az első alkalom, hogy szavazásra kerül sor a hongkongi választási törvény módosítása óta. A kormányzó kiemelte: a változtatások célja annak biztosítása volt, hogy "hazafiak irányítsák a várost".
A módosítás egyebek között rendelkezett a választási bizottság, valamint a törvényhozói tanács létszámának bővítéséről. Emellett kikötötte, hogy Hongkongot csak "hazafiak" vezethetik, azaz olyan emberek, akik elkötelezettek a Kínai Kommunista Párt iránt, és elismerik Peking fennhatóságát Hongkong felett.
(MTI)