"Tessa" Ganserer, a Zöldek jelöltje az első "transznemű" képviselő a Bundestagban – írja a Die Welt nyomán az Index. A magát nőnek képzelő elmebeteg a párt bajorországi listájáról közvetlenül került be a berlini törvényhozásba.
Zoom
A politikus észak-nürnbergi választókerületében messze lemaradt ugyan a CSU jelöltjétől, Sebastian Brehmtől, de a bajor Zöldek szóvivőjére hivatkozó jelentés szerint így is biztosított a helye a parlamentben, mivel a párt listáján a tizenharmadik helyen áll.
A képviselő még Markus Ganserer néven került be 2013-ban a bajor parlamentbe, ahova öt évvel később másodszor is beválasztották. Ekkor "coming outolt", és ezzel együtt férfikeresztnevét is nőire cserélte. Így ő lett az első nyíltan "transznemű" képviselő a tartományi törvényhozásban, most pedig azzal írt újra történelmet, hogy a szövetségi parlamentbe is bekerült.
Zoom
Előtte... és utána (fotók: AFP)
Ugyanakkor a szavazólapokon még most is a Markus név szerepel családi neve előtt, a Tessa pedig csupán zárójelben áll, amit a 44 éves politikus meglehetősen sérelmesnek talál.
"Ez a napi megaláztatások csúcsa. Azt mutatja, hogy az állam nem fogad el olyannak, amilyen vagyok" – hisztizett korábban a Die Weltnek.
Egy 40 éve hozott törvény ugyanis csak akkor engedi az ilyen névváltoztatást, ha a kérelmezőről pszichológiai jelentés készül, amelynek alapján bíróság dönt az ügyben. Ganserer mindenesetre szóvivőként már három éve küzd "a transznemű emberek jogi egyenlőségéért és társadalmi elfogadásáért".
A Német Transzidentitás és Interszexualitás Társaság (DGTI) 0,3-0,6 százalékra becsüli a transzneműek arányát Németországban. A Bundestagban viszont eddig csak egyetlen "transznemű" képviselő volt, de ő is csak a megbízatása lejárta után fedte fel "nemi identitását".
A 2021-es szövetségi választások ebben a tekintetben történelmi pillanatok – hangoztatta Gabriel Nox Koenig a DGTI képviseletében. Mert Ganserer mellett két párttársa, Victoria Broßart és Nyke Slawik, továbbá az SPD politikusa, Ria Cybill Geyer is nyíltan élő transzneműként indult a választáson, és nem is esélytelenül.
A politikát továbbra is nagyrészt férfiak alkotják. Remélem, hogy nehezebb lesz diszkriminálni minket mint nemi kisebbséget, amikor végre egy asztalnál ülhetünk – jelentette ki az ugyancsak a parlamentbe jutott Slawik.
A Zöldek és az FDP már májusban kísérletet tett a Bundestagban a transzszexuális törvény eltörlésére és a "nemi önrendelkezésre" vonatkozó törvénnyel való felváltására. A két törvényjavaslat azonban kudarcot vallott, miután a kormánypártok és az AfD ellenük szavazott.