Személyesen nem kereste fel, csak vallási jelképet küldött vasárnap a Jaszukuni-szentélybe a nem egészen két hete hivatalba lépett új japán kormányfő.
Kisida Fumió a sintó vallásban szentként tisztelt örökzöld szakaki fát jelképező, páros "maszakakit" adományozott a szentélynek. A jelképet az oltár két szélén szokás elhelyezni.
Kína és a két Korea a 20. századi japán háborús aggresszió szimbólumának tartja a Jaszukuni-szentélyt, amelyet a 19. század közepe és 1945 között elesett, nagyjából 2,5 millió japán katona emlékére emeltek Tokió központjában. A szentély megítélése attól ellentmondásos, hogy emléket állít olyan japán vezetőknek is, akiket háborús bűnösként elítéltek a II. világháború után.
Azóta, hogy Abe Sinzó, akkori japán kormányfő 2013-ban nemzetközi botrányt okozott a szentélyben tett látogatásával, hivatalban lévő japán vezetők nem keresték fel személyesen a Jaszukuni-szentélyt.
A szeptemberben lemondott kormányfő, Szuga Josihida vasárnap - szavai szerint mint "volt miniszterelnök" - ellátogatott a szentélybe a Jaszukuni "őszi ünnepe" alkalmából.
A hiedelem szerint a szentélyben lakozik az elesett katonák lelke; a II. világháború végén az öngyilkos japán pilóták, a kamikazék bevetés előtt állítólag így búcsúztak el egymástól: "Találkozunk a Jaszukuniban!?".
(MTI)