További négy évre szövetségre lép az Izlandot eddig irányító hárompárti kormánykoalíció - jelentették be vasárnap Reykjavíkban.
A Katrin Jakobsdottir kormányfő vezette Baloldali-Zöld Mozgalom, valamint a konzervatív Függetlenségi Párt és a Haladó Párt alkotta kormánykoalíció a szeptemberi parlamenti választásokon többséget - 38 mandátumot - szerzett az izlandi törvényhozásban.
A 63 tagú izlandi parlament legnagyobb pártja ismét a Függetlenségi Párt, amely változatlanul 16 mandátumhoz jutott a választásokon. A Jakosdottir vezette Baloldali-Zöld Mozgalom nyolc képviselőt küldhet a törvényhozásba, a 2017-es választásokon szerzett 11 mandátummal szemben, A Haladó Párt viszont erősödött.
A kormány elsődleges feladatának fogja tekinteni a klímaváltozás elleni harcot és az egészségüggyel kapcsolatos kérdéseket - közölte sajtótájékoztatóján Jakobsdottir.
Izlandot az elmúlt években számos politikai botrány rázta meg, igaz, Jakobsdottir 2017-es hatalomra kerülése óta kevésbé viharos éveket élt át a szigetország.
(MTI)