Tom Cotton arkansasi republikánus szenátor eltávolíttatná az általa Soros-ügyészeknek nevezett vádhatósági képviselőket azokban az amerikai városokban, ahol drámaian megnőtt a bűnözés 2020-ban és 2021-ben - áll a szenátornak a RealClearPolitics honlapján megjelent véleménycikkében.
Zoom
Rachel Rollins Suffolk megyei kerületi ügyész, aki szerint a rendőrség "betegesen fehér" (fotó: Robin Lubbock/WBUR)
A "mérsékelt jobboldalinak" számító, többféle politikai nézetnek is helyet biztosító híroldalon és elemzéseket és közvélemény-kutatási adatokat összesítő platformon a héten megjelent kommentárjában Tom Cotton rámutatott: 2020-ban az amerikai történelem során a legnagyobb mértékben nőtt a gyilkosságok és a kábítószeres túladagolás okozta halálozások száma az Egyesült Államokban.
A szenátor szerint azonban a halálozási statisztikai adatok nem egyenletesen oszlanak el az országban, hanem azokban a városokban és településeken a legmagasabbak, ahol radikálisok, baloldaliak, Cotton megfogalmazásában "Soros-progresszívok" kerültek a tagállami és kerületi ügyészi hivatalok élére.
Cotton szenátor szerint ezek a "Soros-ügyészek" úgy gondolják, hogy az amerikai jogállamiságot és joguralmat "rendszerszintű rasszizmus" jellemzi, és ezek az ügyészek nemcsak visszaélnek jogkörükkel, hanem folyamatosan alkalmazzák az ügyészi vádejtés gyakorlatát. Ennek során nem hajlandók végrehajtani a törvényeket a bolti tolvajokkal, kábítószer-kereskedőkkel és egy sor más bűnözővel és szabálysértővel szemben, és ennek következtében a bűnözés ellepte ezeket a városokat és kerületeket.
Cotton konkrét példákat is idéz:
  • Kim Foxx, a chicagói Cook megye állami ügyésze az 1000 dollár érték alatti lopásokat büntetlenül hagyja.
  • Cyrus Vance Jr. manhattani kerületi ügyész nem hajlandó betartatni a prostitúció elleni törvényeket.
  • Marilyn Mosby Baltimore-i állami ügyész egyoldalúan "befejezettnek" nyilvánította a kábítószerfogyasztással szemben vívott küzdelmet, és nem hajlandó büntetőjogi vádemelést indítani a drogfogyasztókkal szemben az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb kábítószeres válsága idején.
  • George Gascon Los Angeles-i kerületi ügyész egy időre felfüggesztette a jogszabályok betartatását a csendháborítókkal, a letartóztatásnak ellenszegülőkkel és a büntetőjogi kategóriába tartozó fenyegetéseket tevő személyekkel szemben.
"E városok mindegyike szörnyűséges árat fizetett ezért az egészségtelen politikáért" - fogalmazott Tom Cotton. A chicagói gyilkosságok száma 2020-ban 56 százalékkal nőtt, 2021-ben pedig több mint 1000 lakost öltek meg egyedül Cook megyében. New York városában az emberölések száma 47 százalékkal, a lövöldözések száma pedig 97 százalékkal emelkedett. Baltimore-ban a gyilkosságok aránya 2020-ban magasabb volt, mint Salvadorban vagy Guatemalában, idén pedig az adatok alapján várhatóan még magasabb lesz. Los Angelesben a gyilkosságok száma 36 százalékkal nőtt 2020-ban, idén pedig várhatóan további 17 százalékkal fog emelkedni.
Cotton megemlítette a bostoni székhelyű, Suffolk megyei kerületi ügyészt, Rachel Rollinst is, aki
listát közölt arról, hogy mely bűncselekmények ellen nem hajlandó eljárni. A listán 15 bűncselekmény szerepel, köztük például a kábítószer-kereskedelem, a szándékos vagyonrongálás vagy a birtokháborítás. Az ügyésznő ostorozta és gyilkosoknak bélyegezte a bostoni rendőröket, majd a rendőrséget betegesen fehérnek nevezte.
Bostonban 2020-ban, Rollins ügyész kinevezése után, 38 százalékkal megugrott a gyilkosságok száma. Ugyanez a helyzet Philadelphiában, ahol Larry Krasner a kerületi ügyész, és ahol tavaly 40 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma, az idén pedig várhatóan még ennél is magasabb lesz.
Cotton szenátor véleménye szerint a Republikánus Pártnak össze kell fognia a független törvényhozókkal és a józan gondolkodású demokrata pártiakkal, és könyörtelen harcot kell hirdetniük a bűnözéssel szemben. Ennek a harcnak az első lépése szerinte az, hogy "kampányt kell indítani a Soros-ügyészek visszahívására, elmozdítására és lecserélésére".
(MTI nyomán)