Fegyveres drónokat semmisített meg a légvédelem a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében - közölte hétfőn az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló, amerikai vezetésű nemzetközi koalíció egyik illetékese.
Sebesültekről vagy anyagi kárról nincs hír. A tervezett támadást iraki biztonsági illetékesek is megerősítették. A nemzetközi erők illetékese arról számolt be, hogy a C-RAM védelmi rendszer két merevszárnyú kamikaze drónt semmisített meg. A C-RAM rendszer amerikai érdekeltségeket véd Irakban.
"Ez veszélyes támadás volt egy polgári repülőtér ellen" - mondta el az illetékes az AP amerikai hírügynökségnek. Az iraki biztonsági illetékes arról számolt be, hogy a drónok a repülőtéren lévő amerikai támaszpont felé tartottak, ahol amerikai tanácsadók állomásoznak.
Egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de az egyik drón szárnyára azt írták, hogy Szulejmáni bosszúja. 2020 elején a bagdadi repülőtérre vezető úton amerikai dróntámadás végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjével. A támadásban meghalt az Irán támogatását élvező Nép Mozgósítási Erők nevű iraki síita milícia egyik vezetője is.
Az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi szövetség a múlt hónapban hivatalosan minden harci tevékenységének véget vetett Irakban, de 2500 amerikai katona továbbra is a közel-keleti országban marad, és a misszió a jövőben tanácsadóként segíti az iraki fegyveres erők tevékenységét.
(MTI)