A Facebook és az Instagram "közösségi" oldalakat üzemeltető Meta Platforms bizonyos országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai orosz megszállók elleni erőszakra buzdítást - jelentette csütörtök este a Reuters hírügynökség olyan céges belső, a moderátoroknak szóló vezetői levelekre hivatkozva, amelyekbe betekinthetett.
Zoom
Sőt, a Meta azt is engedni fogja ideiglenesen - általános elveivel ellentétben -, hogy Vlagyimir Putyin orosz vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megölésére buzdítson valaki e közösségi médiumokban.
"Ukrajna orosz megszállása miatt ideiglenesen lehetővé tettük a politikai véleménynyilvánítás egyes olyan formáit, amelyek egyébként sértik szabályainkat, például az olyan gyűlöletbeszédet, mint a 'Halál az orosz megszállókra!'. Viszont továbbra sem fogjuk megengedni az orosz civilek elleni valóságos erőszakfelhívásokat" - írta a Meta szóvivője közleményben.
Az egyik email szerint az említett vezetők megölésére vonatkozó felhívásokat abban az esetben fogják engedni, ha azok más célszemélyt nem tartalmaznak, de nem tartalmazhatnak konkrét helyszínt és módszert sem.
Arra reagálva, hogy a Reuters idézte ezeket a leveleket, a washingtoni orosz nagykövetség követelte, hogy az amerikai kormány állítsa meg a Meta szélsőséges tevékenységét. "A Facebook és az Instagram használói nem adtak felhatalmazást az oldalak tulajdonosainak arra, hogy meghatározzák az igazság kritériumait, vagy hogy egymásnak ugrasszanak nemzeteket" - írta a washingtoni külképviselet a Twitteren, de megosztotta ezt az újdelhi orosz nagykövetség is.
A Meta ideiglenes engedélye a következő országokban érvényes az egyik kiszivárogtatott email szerint:
 • Örményország,
 • Azerbajdzsán,
 • Észtország,
 • Grúzia,
 • Magyarország,
 • Lettország,
 • Litvánia,
 • Lengyelország,
 • Románia,
 • Oroszország,
 • Szlovákia,
 • Ukrajna.
Az egyik email pontosítja, hogy ki ellen szabad a gyűlöletbeszéd: az orosz támadást végrehajtó katonák és nem katonák ellen is, ha az illetőknek közük van az ukrajnai megszálláshoz, viszont ha orosz katona hadifogságba esik, akkor ellene már nem.
Oroszország a múlt héten a területén betiltotta a Facebook használatát, mert az korlátozta bizonyos orosz médiumok megjelenését az oldalon, de Moszkva korlátozott több más külföldi platformot is. Másfelől több jelentős közösségi médium új korlátozásokat vezetett be, például Európában betiltották az RT és a Sputnik orosz állami médiumokat.
A Reutersnek megmutatott emailekből az is kiderül, hogy a Meta ideiglenesen engedélyezni fogja az Azov ukrán ultranacionalista paramilitáris zászlóalj dicséretét "szigorúan Ukrajna védelmével összefüggésben", amit egyébként tilt.
Frissítés: kemény fellépést ígért a Kreml a Metának, ha nem blokkolja az oroszok elleni erőszakra felbujtást
Moszkva a lehető leghatározottabb intézkedéseket fogja meghozni, ha a Meta által működtetett Facebook és Instagram nem blokkolja az oroszok, köztük a katonák elleni erőszakra történő felhívásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.
"Ez olyan információ, amely nagyon-nagyon alapos megerősítést és tanulmányozást igényel" - mondta Peszkov, azt a hírt kommentálva, hogy a Meta bizonyos országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai orosz erők elleni erőszakra buzdítást.
"Egyszerűen nehéz elképzelni ilyesmit. Biztos vagyok benne, hogy az illetékes szerveink ki fogják deríteni, hogy ez valóban így van-e. Reméljük, hogy ez nem igaz, mert ha igen, akkor a leghatározottabb intézkedésekre lesz szükség e cég tevékenységének megakadályozására" - mondta Peszkov.
Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken haladéktalan magyarázatot követelt a Meta Platformstól a Facebook és az Instagram tartalommoderációs elveinek módosítása ügyében az orosz állampolgárok, köztük katonák esetében.
(MTI nyomán)