Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a Jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontba külön erre az alkalomra összehívandó nagygyűlés résztvevőinek kívánt videóbeszédet mondani. A Jád Vásém elnöke azonban ma délelőtt elutasította a nagykövet kérését, mondván, a Holokauszt Emlékközpontban nincs helye politikai beszédeknek. Az ukrajnai nagykövet kedden az Izraeli Parlament elnökével tart megbeszélést annak lehetőségéről, hogy Zelenszkij a parlament plénuma előtt mondjon videóbeszédet – írja a Má’árív.
Zoom
Jevgen Kornyiscsuk nagykövet (fotó: Moti Kimchi)
Jevgen Kornyicsuk, Ukrajna zsidó nagykövete ma a következő kéréssel fordult a Jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpont elnökéhez: Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a zoom alkalmazáson keresztül beszédet kíván mondani az Emlékközpontban külön erre az alkalomra összehívandó nagygyűlés hallgatóságának. A nagykövet ma délelőtt találkozott Dáni Dájjánnal, a Jád Vásém elnökével, akitől azt kérte, hogy politikusok, városvezetők és más közéleti személyek részvételével mielőbb hívjon össze nagygyűlést a jeruzsálemi Holokauszt Emlékközpontba.
Zoom
Volodimir Zelenszkij (fotó: Reuters)
A diplomata közölte a Jád Vásém elnökével, hogy a nagygyűlés folyamán Volodimir Zelenszkij elnök Zoom alkalmazáson keresztül élő beszédet kíván intézni a megjelentekhez. A Jád Vásém vezetősége azonban közölte a nagykövettel: a Holokauszt Emlékközpontban nem lehet politikai beszédeket tartani, s ezért az ilyen jellegű nagygyűlés összehívását is ellenzik.
Jevgen Kornyicsuk nagykövet a jövő kedden Miki Lévivel, az Izraeli Parlament (Kneszet) elnökével is találkozik, akivel azt szeretné elérni, hogy Volodimir Zelenszkij a parlament plenáris ülésén résztvevő képviselőknek mondhasson videóbeszédet a kijevi bunkeréből. A nagykövet már néhány nappal ezelőtt is kérte, hogy Zelenszkij szólhasson az izraeli parlamenti képviselőkhöz, ám akkor a házelnök közölte vele, hogy külön ezért nem hívhatják össze a parlamenti képviselőket, hanem Zelenszkij várjon a legközelebbi plenáris ülésig. Mindenesetre a házelnök a biztonság kedvéért az Izraeli Külügyminisztériumtól megkérdezte, hogy Zelenszkij tervezett beszéde nem idézhet-e elő kellemetlen fordulatot az orosz-izraeli kapcsolatok terén?
H. J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: