Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt kérte, hogy minden olyan ország tiltsa be az orosz hadsereg jelképévé vált Z szimbólumot, amely elítéli az agressziót.
Zoom
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Az ukrán külügyér Németországra hivatkozva kérte ezt, ahol a minap betiltották az orosz háborús jelképet.
"A Z betű az orosz háborús bűnöket, a lebombázott városokat, több ezer meggyilkolt ukránt jelképez. Be kell tiltani azt, hogy az efféle barbarizmust népszerűsítsék" – írta Dmitro Kuleba.
A Z szimbólum még a háború előtt kezdett el terjedni, ekkor az orosz hadseregben még az invázió előkészítésére szolgáló jelölésként használták (gyakorlatilag két hadseregcsoportnál is, ugyanis egy bekeretezett változat is létezik ebből).
A Z betűvel jelölt járművek fotói a közösségi médiában is terjedni kezdtek, erre pedig aztán az orosz háborús propaganda is ráépített, és egy átfogó, az orosz hadsereget szimbolizáló jelképet csinált belőle. Magyarázatuk szerint ez a Z valójában a „Za pobedu”, vagyis „A győzelemért” szlogen megtestesítője.
A szimbólum olyan mértékben az orosz hadsereg jelképévé vált, hogy Európa-szerte már több helyen is problémát okozott a megjelenése, többek közt egy magyar benzinkúton is verekedtek miatta, írja az Index.