A magyar sajtóban, még a nemzeti radikális részében is viszonylag kevesebb teret kapott, hogy miképpen viszonyulnak az orosz–ukrán háborúhoz Európa-szerte a különféle hazafias, nemzeti orientációjú szervezetek, pártok. Ezúttal Németországba „látogatunk”, és szemlézzük a Dritte Weg (Harmadik Út) párt megnyilatkozásait.
Zoom
Róluk dióhéjban annyit érdemes tudni, többen közülük a Német Nemzetidemokrata Pártban (NPD) politizáltak korábban, melyet több alkalommal igyekeztek már betiltani, s amely már az 1960-as évek óta működik. Egyszer igen közel járt a német állam ahhoz, hogy feloszlassa őket, csakhogy kiderült, a vád koronatanúja is titkosszolgálati ember volt, így ez nem sikerült.
Nos, jelen írásnak nem célja boncolgatni, miért szakadtak ki az NPD-ből többek is, és alapították meg a Dritte Weget. Mindenesetre jelszavuk kellően el tudja helyezni őket a politikai palettán: nemzeti, forradalmi, szocialista. Így Németországban nemhogy politizálni nem könnyű, de még szabadlábon maradni sem kis feladat.
De kanyarodjunk vissza, a háború kitörésének pillanatában közzétettek egy nyilatkozatot, a teljesség igénye nélkül a fontosabbakat szemezgessük ki.
– Ebben a konfliktusban nincs fekete-fehér, és egyik fél sem okolható egyedüliként. Az imperialista Egyesült Államok ugyanolyan felelős azért, hogy Ukrajnát „gyalogként” használta geopolitikai mesterkedésük során, mint Oroszország az inváziójukért, jóllehet azt a NATO és az Egyesült Államok provokálta – szögezik le.
Továbbá úgy gondolják, egy tragédia az, ami már harminc éve megtörtént a jugoszláv háborúban, amikor a különböző európai nacionalisták különböző oldalakon harcoltak. Azok a nacionalisták, akik valóban hisznek valamiben, legyenek akár oroszok, akár ukránok.
– Ezek közé az idealisták közé nemcsak az ukrán nacionalisták tartoznak, hanem az ukrán oldalon harcoló orosz nacionalisták is. A Putyin-rendszer brutális elnyomása elől menekülni kényszerülő orosz nacionalisták tucatjai évek óta harcolnak ukrán testvéreikkel, így manapság megmutatják, hogy nem az oroszellenes sovinizmus, hanem a szabadságvágy és a Putyin-rendszer elutasítása motiválja az embereket a harcra – mutatnak rá.
Egyúttal tévesnek látják azt a képet Oroszországról, melyet sokan gondolnak. Mint írják, Oroszországban a nemzeti ellenzéket súlyosan üldözik, az aktivistákat azonnal bebörtönzik vagy meggyilkolják, a szervezeteket betiltják. A soknemzetiségű állam fehér részét külföldiek szállják meg. Természetesen a Szovjetunió dicsőítése, illetve a Vörös Hadsereg mint új identitásformáló elem jelenik meg. Úgy látják, a nacionalisták üldözésének szempontjából ugyanazt valósítja meg Putyin, amit a liberális Nyugat.
– Washington vagy Moszkva, Nyugat vagy Kelet kérdésére a válaszunk csak az lehet: Európa! Álláspontunk az, hogy az európai népek minden idegen birodalomtól való szabadsága megvalósuljon, saját identitásuk védelme és az egyesült Európa víziója lebeg szemünk előtt. Nem lehet nemzeti álláspont amerikai dominancia felváltása orosz dominanciára – fejtik ki. Leszögezik, hogy a kijevi kormánnyal természetesen nem szolidárisak. Azt éppúgy elutasítják, mint akár a berlinit, párizsit vagy a moszkvait.
A Dritte Weg kommunikációjából tehát egyértelműen az rajzolódik ki, hogy nem kívánnak oldalt választani, akár a szovjet nosztalgiára épülő orosz törekvéseket, akár a globalista amerikai befolyásszerzést vesszük, mindkettőt elutasítják. Rendkívül károsnak tartják, hogy fehér ember gyilkol fehér embert, egyúttal tiszteletüket fejezik ki mindazon nacionalisták előtt, akik meggyőződésből harcolnak, mert szerintük ez tiszteletet érdemel.
L. J. – Kuruc.info (forrás: der-dritte-weg.info)