Oroszország diplomáciai levélben jelezte Csehországnak, hogy az ő engedélyük nélkül nem lehetne szovjet eredetű fegyvereket adniuk más országoknak - írja az Expatz.cz.
A levélről Jan Lipavský külügyminiszter tájékoztatta a nyilvánosságot, majd azonnal nonszensznek is nevezte az egészet, ami csak arra jó, hogy hamis információkkal is megpróbálják megakadályozni a csehek által nyújtott támogatást Ukrajna felé.
A politikus elmondta továbbá, hogy azt is előrejelzésnek tekinti, hogy az orosz fél márciusban a csehországi orosz nagyköveten keresztül jelezte feléjük, terrortámadásokra számítanak a nyugati fegyverszállítmányok körül.
„Ezt egyértelmű fenyegetésként értelmezzük, arra Oroszország maga is szabotázst készített és készít elő. Az orosz fél ezen felül bejelentette, hogy képtelen lesz megakadályozni ezt a szabotázst, amit mi úgy értünk, mint egy újabb Oroszország által küldött fenyegetéssorozatot” – mondta, hozzátéve, hogy a tudomása szerint Csehország szövetségesei is hasonló üzenetet kaptak.
Bár Csehország biztonsági okokból nem részletezte az Ukrajnának nyújtott támogatása részleteit, nagyjából 1,1 milliárd korona (nagyjából 16 milliárd forint) értékben adtak harckocsikat és egyéb fegyvereket az orosz hadművelet megállítására.
(Azonnali nyomán)