Mike Martin katonai szakértő, a londoni King's College hadtudományi tanszékének vendégkutatója rendkívül határozott véleményt fogalmazott meg az ukrajnai háború kimenetelével kapcsolatban: szerinte az orosz hadsereg össze fog omlani, és Vlagyimir Putyin ellen puccsot fognak elkövetni, írja a Sky News nyomán a Portfolió.
Zoom
Martin szerint a Donbasz elleni orosz támadás elveszett, és Moszkva elszalasztotta az egyetlen esélyét arra, hogy elfoglalja a régiót. Így végül nem lesz majd semmi olyan az orosz vezetés kezében, amit az Ukrajna ellen vívott háború sikereként tudna felmutatni.
A katonai szakértő szerint még kettő-négy hét lehet hátra addig, hogy Oroszország katonai tartalékai kimerüljenek, ami a rendelkezésre álló és bevethető emberállományt illeti, illetve amíg az ukrán hadsereg ellentámadásba nem lendül.
Mike Martin szerint a háborúban "jelentős stratégiai váltás" történt, amely arra késztette az Egyesült Királyságot, hogy világosabb, és az eddigieknél sokkal ambiciózusabb stratégiai célt vázoljon fel.
Liz Truss brit külügyminiszter egy szerda este rendezett politikai fórumon szólalt fel, ahol kijelentette: az ukrajnai háború mindenki háborúja, mivel Ukrajna győzelme mindenki számára stratégiai fontosságú. Hozzátette, fel kell futtatni a nehézfegyverek, a harckocsik, a harci repülőgépek gyártását, és el kell érni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sehol ne találjon finanszírozási forrást az ukrajnai háborúhoz. A végső céllal kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területéről kiszoruljon.
A katonai szakértő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Truss téved, amikor azt jósolja, hogy az orosz csapatok Ukrajnából történő kiszorítása 10 évbe telik majd.
Az orosz erők még azelőtt összeomlanak, és puccsot fogunk látni – jelentette ki Mike Martin. A szakértő ugyan név szerint nem említette, de szinte biztosra vehető, hogy egy Vlagyimir Putyin ellen végrehajtott puccsra gondolt, amely a háború kirobbanása óta egy sokak által propagált forgatókönyve a konfliktus lezárásának.