Az izraeli Legfelsőbb Tervezési Bizottság jóváhagyta közel négy és félezer új telepeslakás felépítésének különböző szakaszait Ciszjordániában - jelentette a helyi média csütörtökön.
A múlt héten még "csak" 3988 ciszjordániai új otthon építéséről szóló döntést helyezett kilátásba a kormány, de az izraeli lakás-beruházásokat jóváhagyó grémium csütörtökön közel félszázzal több, 4427 lakásról határozott - emlékeztetett a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.
Az engedélyek sorában az utolsó szükséges jóváhagyást adták ki többek között 364 otthonnak Dolevben, 114-nek a Micpe Dani nevű, korábban törvénytelen építkezésnek tekintett ciszjordániai dombon, 534-nek Svut Rachelben, 168-nak Neriában, 136-nak a Jeruzsálem melletti Givat Zeévben, és 40-nek Efratban.
Az építkezések előzetes szakaszait engedélyezték Dolevben 90, Mevo Horonban 210, Negohotban (Mitzpe Lakis) 158, Emanuelben 170 és Elkanában 500 új lakáshoz. A bizottság várhatóan csütörtökön tovább folytatja újabb kivitelezési tervek jóváhagyását a különböző, izraeliek lakta ciszjordániai településeken.
Ezen túlmenően a grémium várhatóan támogatja majd a palesztinok mintegy ezer lakásának építését is az izraeli polgári és biztonsági ellenőrzés alatt álló, úgynevezett C-zónákban.
A zsidó telepesek az újabb engedélyek ellenére elégedetlenek, mert azt állítják, hogy jelentősen csökkentették az eredetileg engedélyezési eljárásra tervbe vett lakások számát. A Ciszjordánia északi, Szamária, és déli, Júdea nevű részeit irányító Jesa nevű bizottságuk szerint mintegy 1800, különböző építési szakaszban lévő lakást vett le a kormány a napirendről, ahol az építkezés folytatása csakis újabb engedélyekkel történhetne meg. E tervek egyike a Jordán-völgyi, palesztinok lakta Jerikó város bejáratánál felhúzni vágyott 180 lakás.
Meg nem nevezett kormányzati források azt közölték a ynettel, hogy az amerikaiak nyomást gyakoroltak Izraelre a telepeseknek felépítendő lakások számának csökkentésére Joe Biden amerikai elnök várható látogatása előtt. Emiatt ezen a héten a Szamáriai Regionális Tanács vezetője, Joszi Dagan vezetésével küldöttség utazott Washingtonba, ahol az amerikai képviselőház és a szenátus tagjainak közbenjárását kérték az építkezések általuk tervezett folytatásához.
Az Egyesült Államok vezetése egy hete elítélte a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések növelését. "A Biden-kormány kezdettől fogva világossá tette, hogy ellenezzük a telepek bővítését, amely súlyosbítja a feszültséget és aláássa a felek közötti bizalmat. Izrael telepek bővítésére irányuló terve mélyen sérti a kétállami megoldás lehetőségét" - jelentette ki Jalina Porter, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.
"Sajnos a jelenlegi politikai status quo mellett elkötelezett kormány sem különbözik elődjeitől, és folytatódik a behódolás a telepes kisebbségnek. A több ezer új telepeslakás támogatása sérti az izraeli érdekeket, és a két ország (Izrael és a palesztinok) támogatóinak le kell állítaniuk a pusztító építkezést" - nyilatkozta a Békét Most! nevű izraeli civil békeszervezet a döntésről.
Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát Jordániától, s a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését a katonai hadjárattal elfoglalt területekre.
(MTI nyomán)