Az orosz és ukrán katonák tárgyalásokat folytatnak egymással a mariupoli Azovsztal üzemben – írja a RIA Novosztyi.
Zoom
Az Azovsztal Vas- és Acélgyár üzeme Mariupolban 2022. május 12-én (fotó: Reuters / Alexander Ermochenko)
Az orosz állami hírügynökség szerint a donyecki szakadárok Vosztok zászlóaljának parancsnoka közölte: hétfőn kilenc ukrán katona hagyta el fehér zászló alatt az Azovsztalt azért, hogy tárgyaljanak az oroszokkal. Velük együtt aztán több orosz katona is visszatért a létesítménybe, ahol megkezdték a tárgyalást.
Egyelőre nem tudjuk, mi lett az eredménye – mondta az orosz parancsnok a Rosszija 1 adásában.
Az orosz hírügynökség szerint a tárgyalás azt követően kezdődött, hogy az Azovsztal újabb részeit foglalták el az oroszok, és a védők reménytelen helyzetbe kerültek.
Az ukránok szerint ez álhír
Petr Andruscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója azt írta Telegramon: álhír, hogy ukrán katonák fehér zászlóval jöttek elő az Azovsztalból.
Hozzátette azt is, hogy szerinte már többször is híreszteltek efféle álhíreket az oroszok. Azt viszont elismerte, hogy a létesítményt hevesen bombázzák az oroszok, és továbbra is szorosan körbezárják a létesítményt, amiről közzétett egy drónfelvételt:
Nemrég az oroszok is közzétettek egy felvételt a létesítményért folyó harcról, amelyen a már említett Vosztok zászlóalj katonái láthatók.
Miért annyira fontos az oroszoknak?
Az Azovsztal már több mint egy hónapja az utolsó olyan pont Mariupolban, amelyet nem tudtak irányításuk alá vonni az oroszok. Ezáltal az elfoglalása mindenképp szimbolikus győzelem lenne, bizonyos híresztelések szerint azonban az oroszoknak ennél nagyobb sikert is jelenthet.
Biztosat egyelőre nem lehet tudni arról, hogy pontosan mi van a városon belüli városként jellemzett, kiterjedt föld alatti alagúthálózattal rendelkező Azovsztalban. A különféle orosz oldalak két dolgot állítanak:
  • vegyi fegyvereket fejlesztettek a gyár alatt,
  • külföldi zsoldosok, kiképzőtisztek és katonai vezetők vették be magukat oda az ukrán védőkkel.
Ez utóbbival kapcsolatban az oroszok a napokban már azt állították, hogy több – legalább négy – rangos nyugati katonatisztet elfogtak az Azovsztalnál dúló harcoknál, név szerint az alábbi személyeket:
  • Roger Cloutier altábornagy,
  • Trevor Cadieu nyugalmazott altábornagy,
  • Eric Olson amerikai admirális,
  • valamint John Bailey brit altábornagy.
Közülük Eric Olsonról jelent meg egy fotó, amelyen állítólag ő látható sapkában.
Roger Cloutierről pedig az orosz állami hírügynökség tett közzé egy videót nemrég, amelyen állításuk szerint ő látható. A felvételen azonban ki volt kockázva az arca (róla már korábban is hamisan híresztelték, hogy elfogták).
Hivatalosan tehát egyik tiszt elfogását sem sikerült megerősíteni, valamint azt sem, hogy egyáltalán Ukrajnában lennének.
Elfogyott a lőszer?
Korábban a gyár védőinek egyike azt mondta: semmi esélyt nem látnak arra, hogy az oroszok életben hagyják őket megadás esetén, és ezért védekeznek ennyire elszántan. Amennyiben igaz a hír, hogy most leültek tárgyalni az ostromlókkal, az az jelenti, hogy mégis bíznak a túlélés lehetőségében.
Az is elképzelhető, hogy a több mint egy hónapos ostrom után mostanra tényleg elfogyott a lőszerük és/vagy az élelmük, ezért döntöttek a tárgyalás mellett.
Frissítés: orosz védelmi tárca: megállapodás született a sebesültek elszállításáról
A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.
Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.
Nyikolaj Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.
Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük.
Az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadításáról", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Putyin elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik.
(Index - MTI nyomán)