Az orosz külügyminisztérium, válaszul az amerikai szankciókra, listát tett közzé, amelyen 963 amerikai állampolgár neve áll, akit „véglegesen” kitiltottak Oroszország területéről. A listán szerepel Joe Biden amerikai elnök, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és William Burns CIA-főnök is.
A TASZSZ orosz állami hírügynökség számolt be arról, hogy az orosz külügyminisztérium egy listát tett közzé, amelyen 963 fő neve szerepel. A dokumentum megosztása mellett a külügyminisztérium hangsúlyozta: „Washington ellenséges lépései továbbra is adekvát választ kapnak”. A minisztérium közölte, Oroszország ellenszankciói arra irányulnak, hogy magatartásuk megváltoztatására kényszerítsék az amerikai hatóságokat. A minisztérium hozzátette, hogy Oroszország nem keresi a konfrontációt, és nyitott az őszinte párbeszédre.
Zoom
Biden Putyinnal Moszkvában, 2011-ben
Arról, hogy pontosan kiket neveztek meg a listán, a Guardian és a Reuters számolt be. Eszerint a kitiltottak listáján van Joe Biden amerikai elnök, Antony Blinken külügyminiszter és William Burns, a CIA vezetője is. A külügyminisztérium külön közölte, hogy 26 új nevet vett fel azon kanadaiak listájára, akiknek megtiltotta, hogy Oroszországba utazzanak, köztük védelmi vezetőket, védelmi iparági vezetőket és Sophie Gregoire Trudeau-t, Justin Trudeau miniszterelnök feleségét.
Az utazási tilalomról szóló döntés az után született, hogy Joe Biden szombaton egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot írt alá, amivel Ukrajnát segítik a háborúban.
A segély a szeptemberig tartó időszakra szól, és jóval nagyobb, mint a korábbi, 13,6 milliárd dolláros gyorssegély. A 40 milliárdból 20 milliárd fegyver és hadianyag, nyolcmilliárd általános gazdasági támogatás, ötmilliárd élelmiszersegély, egymilliárdot a menekültek megsegítésére szánnak, a többit nem részletezték. Az AP hírügynökség szerint a törvényt Biden a Dél-Koreába tartó repülőgépén írta alá, ami szokatlan, az ügy sürgősségére utal.
Oroszország április közepén jelentette be, hogy a Nagy-Britannia által bevezetett szankciók miatt kitiltja területéről Boris Johnson brit miniszterelnököt. A tiltólistán szerepel még Liz Truss külügyminiszter, Ben Wallace védelmi miniszter és további tíz vezető politikus, jobbára kormánytagok.
Robotrepülőgépes pusztítással büszkélkednek az oroszok
Az orosz hadsereg közölte szombaton, hogy Kalibr típusú, tengerről indított, manőverező robotrepülőgépekkel megsemmisített egy jelentős nyugati fegyverszállítmányt Ukrajnában, a Kijevtől nyugatra lévő Zsitomiri területen. A szóban forgó fegyvereket és katonai felszerelést az Egyesült Államok és európai országok küldték a Donyec-medencében harcoló ukrán fegyvereseknek – olvasható a minisztériumi közleményben. Hozzátették, hogy orosz rakéták megsemmisítettek több üzemanyagraktárt Odessza közelében, parancsnoki hadállásokat, és lelőttek két ukrán Szu–25-ös harci gépet, valamint 24 drónt.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy péntek esti tévés interjúban kijelentette, hogy ennek a háborúnak csak diplomáciai úton lehet véget vetni, de a két fél közötti béketárgyalások jelenleg zsákutcában vannak.
Frissítés: Morgan Freeman és Mark Zuckerberg is a listán
Morgan Freeman az egyike annak a közel ezer amerikai állampolgárnak, akit kitiltottak Oroszországból – számolt be a BBC. A teljes névsort szombaton tette közzé az orosz külügyminisztérium, Joe Biden amerikai elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is szerepel rajta.
A híres színész 2017-ben videóbeszédet mondott, amelyben Oroszországot az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel vádolta, és hazánk elleni harcra szólított fel
– magyarázta az orosz külügyminisztérium. Ez az utalás egy olyan videóra hivatkozik, amelyben Morgan Freeman megvádolta Oroszországot a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozással.
A szankciókkal sújtott személyek listáján 963 amerikai állampolgár szerepel, köztük több politikus, orvos, aktivista és újságíró. A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is szerepel a listán.
Korábban írtuk: Moszkva közel ezer amerikait tiltott ki
Az orosz külügyminisztérium, válaszul az amerikai szankciókra, listát tett közzé, amelyen 963 amerikai állampolgár neve áll. Őket „véglegesen” kitiltották Oroszország területéről – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
A minisztérium a dokumentumhoz csatolta a 963 fős listát is.
Hangsúlyozzuk, hogy Washington ellenséges lépései továbbra is adekvát választ kapnak
– szögezte le az orosz külügyminisztérium.
Közölték továbbá, hogy Oroszország ellenszankciói arra irányulnak, hogy magatartásuk megváltoztatására kényszerítsék az amerikai hatóságokat. A minisztérium hozzátette, hogy Oroszország nem keresi a konfrontációt, és nyitott az őszinte párbeszédre.
(Index nyomán)