Leonyid Szluckij parlamenti képviselőt, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnökét választották meg az április elején elhunyt pártalapító Vlagyimir Zsirinovszkij helyére pénteken az Oroszországi Liberális Demokrata Párt élére.
A Nyugat-ellenességéről és nacionalizmusáról ismert párt 34. rendkívüli kongresszusán egyhangúlag megválasztott Szluckij azt mondta, hogy a párt stratégiája a korábbi marad, de valamelyest módosulni fog. Elmozdulást ígért az emberek felé és erősödő szociális elkötelezettséget.
A politikus korábban átvette a parlamenti frakció irányítását is, amelynek élén 2011-től Zsirinovszkij állt. Az 51 éves Szluckij a közgazdaságtan doktora, a moszkvai Lomonoszov Egyetem politikatudományi kara nemzetközi kapcsolatok és integrációs folyamatok tanszékének vezetője. 1999 óta tagja a párt frakciójának.
2014 óta uniós és amerikai szankciókat vezettek be ellene, mert támogatta a Krím elcsatolását Ukrajnától. Szluckij egyébként tagja az Ukrajna elleni invázió utáni rendezésről tárgyaló hivatalos orosz delegációnak.
2018-ban újságírónők szexuális zaklatásával vádolták meg. A képviselő politikai "bérgyilkosságnak" nevezte a botrányt, az etikai házbizottság pedig nem talált kivetnivalót a magatartásában. Az eset azonban az egyik hivatkozási alapként szolgált annak megindokolására, hogy miért nem választották meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) alelnökévé 2019-ben.
(MTI)