Sirín Abu Akla meggyilkolt palesztin újságíró ügyének azonnali kivizsgálására szólította fel Abu Akla testvére Joe Biden amerikai elnököt, emlékeztetve arra, hogy a nő amerikai-palesztin kettős állampolgár volt - jelentette csütörtökön az Arabnews című szaúdi hírportál.
Anton Abu Akla - aki maga is rendelkezik amerikai állampolgársággal - azt mondta, még mindig nem történt előrelépés az újságíró ügyében, akit csaknem egy hónapja lőttek le.
Az Arabnewsnak is dolgozó Ray Hanania arab-amerikai műsorvezetőnek adott interjújában Abu Akla azt mondta: testvére halála után több amerikai tisztségviselő - köztük Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete és Antony Blinken külügyminiszter - az ügy kivizsgálását ígérte, ám azóta sem történt semmi.
"Arra kérem (Bident), hagyjon fel a kettős mércével! Izraelt - vagy bárkit, aki lelőtte Sirínt - felelősségre kell vonni. Amerikai elnökként kötelessége megvédeni valamennyi amerikai állampolgárt, a tengerentúliakat is" - fogalmazott Anton Abu Akla, aki egyúttal sérelmezte, hogy Washingtonból "Izraelnek jut minden segítség, több, mint más országoknak".
"Elvárjuk az Egyesült Államoktól, hogy indítson pártatlan vizsgálatot Sirín, egy amerikai állampolgár, egy újságíró, egy keresztény meggyilkolása ügyében" - szögezte le, kiemelve: a Biden-adminisztrációnak mindent meg kell tennie azért, hogy elejét vegye amerikaiak meggyilkolásának.
Az al-Dzsazíra, a katari pánarab televíziós hálózat riporterét május 11-én lőtték fejbe, miközben az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területen, Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában végrehajtott izraeli katonai razziáról tudósított. A történtek idején sajtó feliratú golyóálló mellényt és védősisakot viselt.
A Palesztin Nemzeti Hatóság főügyésze május végén azt mondta, Abu Aklát izraeli katonák szándékosan lőtték le. Izrael cáfolja, hogy katonái újságírókat vettek volna célba, és két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, miszerint vagy izraeli katonai konvojra lövöldöző palesztin szélsőségesek, vagy pedig izraeli biztonságiak közeli fegyveresekre leadott lövései végeztek vele.
(MTI)