„Az elmúlt 20 évben az Egyesült Államok jogi és pénzügyi támogatást nyújtott 46 ukrajnai biológiai kutatóintézetnek békés orvosi és mezőgazdasági projektek részeként” - közölte a Pentagon saját honlapján.
A két ország közötti együttműködésről szóló, Pentagon által kibocsátott nyilatkozat azután jelent meg, hogy az orosz hatóságok többször vádolták az Egyesült Államokat katonai célú biológiai tevékenységgel Ukrajna területén.
"Az Egyesült Államok azon dolgozott az elmúlt két évtizedben, hogy javítsa Ukrajna biológiai biztonságát és védelmét, az emberek és állatok felügyeletének hatékonyságát, támogatást nyújtva 46 ukrán polgári laboratóriumnak, egészségügyi intézménynek és betegségdiagnosztikai központnak" - áll a sajtóközleményben.
Zoom
A Pentagon kijelentette, hogy az „együttműködés átlátható, az amerikai, az ukrán és a nemzetközi jog normáit követi, gyakran partnerségben multilaterális struktúrákkal, beleértve az Egészségügyi Világszervezetet is” - áll a közleményben, amely szerint „Ukrajnának nincsenek nukleáris, vegyi vagy biológiai katonai programjai, laboratóriumai pedig nem különböznek a világ hasonló orvosi és tudományos létesítményeitől” - idézi a Lenta.ru az eredeti dokumentumot.
A nyilatkozat szerint „a Pentagon és a USA külügyminisztériuma olyan programokat finanszírozott, amelyek elősegítik a volt szovjet katonai célú biológiai létesítmények békés közegészségügyi intézményekké történő átalakítását a Szovjetunió összeomlása után”.
"Az Egyesült Államok a nemzetközi együttműködés keretén belül azon is dolgozott, hogy megszüntesse az egyéb biológiai fenyegetéseket a volt Szovjetunió területén. A projektekben a biológiai biztonság, a közegészségügy és a kapcsolódó területek szakértői az Egyesült Államok kormányának képviseletében vettek részt" - áll a közleményben.
"Ezek az erőfeszítések hozzájárultak a volt Szovjetunió tudósai és a világ tudományos közössége közötti, a biztonságra, a védelemre, és az átláthatóságra vonatkozó nemzetközi normáknak megfelelő megfigyelési és kiterjesztett békés együttműködéshez a biológiai kutatás területén" - így a dokumentum.
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes ez év májusában kijelentette, hogy "az amerikai katonai célú biológiai tevékenység Ukrajnában feltárt tényei azt mutatják, hogy az országban működő biológiai laboratóriumok működése, beleértve az ukrán védelmi minisztérium egészségügyi és járványügyi osztályának egységeit is, a pestis, lépfene, kolera és más halálos betegségek kórokozóinak patogén tulajdonságainak megerősítésére irányult".
(Olvasónktól)
Kapcsolódó: