Az ukrajnai zsidó elnök az Ukrinform hírügynökség szerint csütörtök este azt mondta egy videóüzenetben: Oroszország megint növelte a gáz árát Európában, és ez is bizonyítja, hogy a kontinensnek meg kell tanulnia az orosz gáz nélkül élni.
Zoom
Úgy tűnik, Macron bármire kész lenne érte...
"Azt hiszem, nem véletlen, hogy a gázhelyzet megint romlott Európában, és hogy megint megnőtt az ára. Oroszország ezt szándékosan teszi, és azért korlátozza a szállításokat, hogy lecsapjon az európaiakra" – fogalmazott, hozzátéve:
Európának át kell térnie az orosz gáz nélküli életre, meg kell szüntetni ezt a függőséget.
Az oroszok könnyen segíthetnek elérni Zelenszkij és az EU-vezérek álmát
Lehet, hogy a Kremlben úgy döntöttek, megismertetik Európa lakóval az igazi orosz telet, ugyanis egy szakértői számítás szerint, ha továbbra is korlátozzák a gázszállítást a kontinensre, akkor a tél közepére vagy a végére Európa nyugati fele teljesen kifogyhat az energiatermelésre és bármilyen más célra felhasználható földgázból.
Európa a tél közepére kifuthat földgáztartalékaiból, ha Oroszország teljesen leállítja gázexportját az Északi Áramlat 1. vezetéken – idézi a Bloomberg a Wood Mackenzie Ltd. kutatóintézet és tanácsadó cég jelentését. Ez a legrosszabb forgatókönyv az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő gázvezetéken érkező importra vonatkozóan. A gondot az okozza, hogy enélkül a forrás nélkül nem lehet kellő tartalékkal feltölteni az európai gáztárolókat a tél kezdete előtt – mondta a hírügynökségnek Massimo di Odoardo, a WoodMac földgázzal és LNG-vel foglalkozó kutatócsoportjának elnökhelyettese.
Ha figyelembe vesszük a lehetséges válaszlépéseket, akkor is elkerülhetetlennek látszik, hogy „racionalizálásra” lenne szükség a fogyasztásban, miután a készletek csak januárig tartanának ki.
Az előrejelzés előzménye, hogy a Gazprom PJSC, amely Olaszország, Franciaország, Németország és Ausztria orosz gázexportjáról gondoskodik, a korábbi 40 százalékára csökkentette a szállításait az északi áramlaton. Arra hivatkoznak, hogy a Siemens gyártmányú turbinákat karban kell tartani, ezért csökken a szállítási kapacitás kihasználása. A német kormány szerint azonban ez hamis hivatkozás, valójában politikai nyomásgyakorlásról van szó annak érdekében, hogy eltántorítsák Németországot Ukrajna támogatásától az orosz-ukrán háborúban.
Gáztározási forgatókönyvek
A WoodMac szakértői úgy számolnak, hogy a szállítás teljes leállítása esetén az európai tárolókat csak 59 százalékban lehetne feltölteni a fűtési időszak kezdetére, november 1-jére. Ha továbbra is 40 százalékon tartják a gázexportot az északi áramlaton át, akkor ez az arány felmehet 67 százalékra, és nem a tél közepére, hanem a végére futna ki gáztartalékából Nyugat-Európa. Ha a szállítások visszatérnének a teljes kapacitásra, akkor összejöhet a 80 százalékos feltöltöttség, annak ellenére, hogy az amerikai Freeport LNG gázcseppfolyósítő üzemet le kellett állítani, ami mérsékli a folyékony gáz kivitelét.
Az LNG hozzájárul a kieső vezetékes orosz gázszállítások pótlásához Európában, segített a magas készletek felhalmozásában a nyár kezdetére – véli Patricio Alvarez, a Bloomberg Intelligence tanácsadó szervezet energiapiaci elemzője. Ugyanakkor az orosz ellátás okozta hullámzás a gázárakban és a csökkenő LNG-kínálat a világpiacon valószínűleg a készletek nagyobb felhasználásához vezet. Ez persze az időjárástól is függ, ami erősen befolyásolja a légkondicionálók használatát.
Csak rövid ideig tudunk tárolni cseppfolyósított gázt
Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban. A megállapodás értelmében az izraeli gáz Egyiptomon keresztül, cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában, hajón érkezik Európába.
Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely a mai Kormányinfón elmondta: árban nem lesz versenyképes az orosz gázzal, meg sem tudjuk ma becsülni, hogy mennyi lesz az ára. Magyarország csak lényegesen rövid ideig tud tárolni cseppfolyósított gázt, de ebben a következő évtizedben lesz változás, közölte.
(MTI - Napi.hu - Mandiner - Index)